Is Groenland tegen 2100 echt helemaal groen?

null Beeld getty
Beeld getty

Het is goed mogelijk dat Groenland tegen 2100 kale ijsvlaktes ruilt voor beboste landschappen. Dat menen wetenschappers, die de gevolgen van de klimaatverandering op het land onderzoeken.

Momenteel groeien er slechts in geringe aantallen vier soorten inheemse bomen in het zuiden van het eiland. Verder is driekwart van Groenland door een dikke laag ijs bedekt.

Maar tegen 2100 zou daar verandering in kunnen komen, zeggen experts die menen dat groene bossen hun opmars zullen doen in Groenland. "Groenland heeft het potentieel om een flink stuk groener te worden", zegt wetenschapper en professor Jens-Christian Svenning van de Deense universiteit van Aarhus. "Bos zoals de naaldbossen die je vandaag aan de kust van Alaska en het westen van Canada vindt, zullen kunnen gedijen in grote delen van Groenland. Het zal vele nieuwe mogelijkheden met zich meebrengen voor de bevolking van Groenland."

Opwarming van de aarde
Het onderzoek wees uit dat door de opwarming van de aarde 44 soorten Noord-Amerikaanse en Europese bomen zullen kunnen groeien in Groenland. Volgens een onderzoek van het tijdschrift Philosophical Transactions of the Royal Society B is de groei van een deel van die bomen vandaag de dag al mogelijk.

Een van de redenen waarom het eiland er momenteel niet erg groen uitziet, is het trage tempo waarin bossen zich uitbreiden. Volgens computersimulaties hebben de inheemse bomen van Groenland meer dan 2.000 jaar nodig om het gebied, dat tegen 2100 'ontdooid' zou zijn, te begroeien.

Ecosysteem
De transformatie, die de klimaatverandering met zich mee zal brengen, zal het ecosysteem van Groenland wellicht helemaal veranderen. Daardoor zullen heel wat Arctische dieren en planten verloren gaan.

Aan de andere kant maakt de verandering plaats voor heel wat commerciële mogelijkheden, zoals bosbouw, landbouw en toerisme. Volgens professor Svenning kan de mens de natuur bovendien een handje helpen. "Mensen planten nu eenmaal graag gebruiks- of sierplanten waar ze groeien kunnen, dat ligt in de menselijke aard", zegt Svenning. "Zulke aanplantingen kunnen een grote impact hebben op de toekomst van de Groenlandse natuur. Dit kan zeker voordelen hebben."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden