IS gijzelt westerlingen overal, van Algerije tot de Filippijnen

Met de onthoofding van een Franse gijzelaar in Algerije, wordt duidelijk dat ook andere terreurgroepen de wrede werkwijze van hun grote voorbeeld IS maar al te graag overnemen.

Hervé Gourdel (55) is in Algerije onthoofd, twee dagen nadat hij was ontvoerd tijdens een vakantie. De terreurgroep Jund al-Kilafa verspreidde het nieuws ook op de bekende wijze: door een video de wereld in te sturen met de titel 'Een boodschap voor de Franse regering'.

Niet alleen in Irak en Syrië, ook duizenden kilometers verderop zijn nu de gijzeldrama's. Op de Filippijnen zijn twee toeristen ontvoerd door de islamitische terreurgroep Abu Sayyaf.

In de weken sinds half augustus, toen IS via internet een video verspreidde met de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley, volgden al meer onthoofdingsfilmpjes. De Amerikaanse journalist Steven Sotloff en de Britse welzijnswerker David Haines waren slachtoffer.

En het eind is nog niet in zicht. IS heeft video's verspreid waarop nog twee Britse gijzelaars - taxi-chauffeur Alan Henning en journalist John Cantlie - met de dood worden bedreigd.

Van hen loopt Henning het meest acute gevaar. Hij was in december in Syrië om medicijnen te brengen, met een hulpkonvooi voor moslims. IS ontvoerde hem. Op 13 september dreigde IS in een video dat ze hem zou onthoofden. Deze week ontving zijn familie bovendien een niet openbaar gemaakte geluidsboodschap waarop de man voor zijn leven pleit. Waarschijnlijk smeekt hij de Britse regering om de internationale anti-IS-coalitie te verlaten, iets waar Groot-Brittannië nooit mee akkoord zal gaan.

Hennings vrouw heeft er bij IS tweemaal op aangedrongen om haar man te sparen. Vrijlating zou ook vanuit IS-perspectief rechtvaardig zijn, zegt ze, omdat Henning moslims hielp. Tot dusver heeft IS niet gereageerd.

Met de uitbreiding van de gijzelaarszone naar Algerije en de Filippijnen lijkt IS zijn tentakels steeds verder uit te spreiden. In werkelijkheid zijn de verre ontvoeringen niet het werk van IS, maar van groepen die zich aan de organisatie verwant voelen. In Algerije gaat het om de islamistische Jund-al-Khilafa. Die eist dat Frankrijk stopt met vechten tegen IS.

De ontvoering van de Duitsers op de Filippijnen is het werk van Abu Sayyaf, een aan Al Kaida gelieerde club die 14 jaar geleden al naam maakte met het onthoofden van buitenlandse gijzelaars. Hoewel de groep eist dat Duitsland niet meer tegen IS vecht, is het volgens de Filippijnse inlichtingendienst nauwelijks een ideologische club, maar meer een criminele bende die op losgeld aast.

De dienst verwacht dat Abu Sayyaf de Duitsers niet zal vermoorden, maar genoegen zal nemen met geld. Toch neemt de Filippijnse overheid het dreigement zeer serieus, al was het maar omdat Abu Sayyaf nog meer gijzelaars heeft. De groep houdt niet alleen twee Duitsers vast, maar ook een Nederlander, een Zwitser, een Japanner en een aantal Filippino's.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden