Is Geert Wilders een moslim?

Eigenlijk is er heel rustig op gereageerd. Kalm, sereen. Flegmatiek, zou ik zelfs zeggen. Het deed me denken aan de manier waarmee op de islamofascistische aanslagen in Frankrijk werd gereageerd. En zo hoort het ook in een rechtsstatelijk land als Nederland. Hier en daar was men zelfs lichtelijk geamuseerd door het A4'tje met het verkiezingsprogramma van de PVV. En er was bij mijn weten niemand in politiek of media die het nodig vond het eerste programmapunt, het de-islamiseren van Nederland, als fascistisch te kwalificeren. Daarom doe ik dat nu maar.

Ik heb de indruk dat men het verkiezingsprogramma van de PVV niet serieus neemt. Per slot van rekening zal het niet de eerste keer zijn ('65 blijft 65!') dat Geert Wilders een verkiezingsbelofte breekt. En hoe groot is de kans nou helemaal dat de PVV voldoende zetels wint om dat programma uit te voeren? Maar wie zo denkt, heeft nog steeds niet begrepen op wie Wilders zijn anti-islamretoriek richt.

Wilders richt zich niet tot de kiezers die eventueel op hem zouden willen stemmen. Die heeft hij allang binnen; hij zit aan zijn plafond. Nee, het is veel duisterder. Wilders richt zich tot zijn vijanden. Of beter gezegd, tot de mensen die hij als zijn vijanden gekozen heeft: de moslims. En hij doet dat met name in de laatste paragraaf van zijn eerste programmapunt: 'Alle moskeeën en islamitische scholen dicht, verbod Koran.'

Het gaat er nu niet om of dit punt grondwettelijk of praktisch uitvoerbaar is of niet. Het gaat erom hoe het bij de moslims aankomt, in Nederland en daarbuiten. Niet bijster positief, zou ik denken. Wilders weet dit en als hij zijn strijd tegen de islam serieus neemt, behoort hij ook te weten dat de islamofascisten van Islamitische Staat en aanverwanten eropuit zijn een burgeroorlog tussen de moslims en de niet-moslims in het Westen uit te lokken.

Het verkiezingsprogramma van de PVV kan niet alleen 'verwarde' personen het laatste zetje geven om tot kleinschalige actie over te gaan, het speelt Nederland ook in de kijker van IS. Dat zou het de moeite waard kunnen vinden om een goed getraind en bewapend commando een Bataclan-achtig bloedbad te laten aanrichten, liefst vlak voor de parlementsverkiezingen. Waardoor de PVV misschien aan de benodigde meerderheid komt om haar de-islamiseringsprogramma uit te voeren. Waartegen de moslims zich - en met recht! - zullen verzetten. Waarmee een burgeroorlog een feit is.

Fascisme was niet alleen een ideologie van Italiaanse ijdeltuiten met veren op hun muts, het is ook een manier van politiek bedrijven waar het gebruik van geweld deel van uitmaakt. Doet Wilders dat? Ik vind van wel. Niet alleen impliceert het de-islamiseringsprogramma geweld - want hoe wil je het anders uitvoeren? - Wilders profiteert ook van het geweld van de islamofascisten.

Wilders heeft meermaals de hoop uitgesproken dat er in Nederland geen revolte, geen burgeroorlog zelfs, uitbreekt. Ik geloof hem niet. Met zijn verkiezingsprogramma brengt hij Nederlandse burgers in gevaar. Niet zichzelf, want hij wordt goed beveiligd en IS zou wel gek zijn om de kip met de gouden eieren te slachten, maar Henk en Ingrid. Door IS in de kaart te spelen, roept Wilders de volgende vraag bij mij op: Meneer Wilders, bent u soms een moslim?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden