Is FG-4592 de nieuwe epo?

Carlos Oyarzun, één van de twee wielrenners die betrapt werd op het gebruik van FG-4592 Beeld anp
Carlos Oyarzun, één van de twee wielrenners die betrapt werd op het gebruik van FG-4592Beeld anp

Twee wielrenners zijn onlangs betrapt op het gebruik van een experimentele pil die - net als epo - de productie van rode bloedcellen verhoogt, maar nog niet is goedgekeurd voor menselijk gebruik.

FG-4592 bestellen sporters, anders dan zijn alternatieven, online. Wat ze vervolgens een dag later in hun brievenbus aantreffen is een pil die zich nog in de testfase bevindt en daarmee alleen bedoeld is voor onderzoeksdoeleinden. Vervelende bijwerkingen zijn dus allerminst uitgesloten.

Volgens Herman Ram van de Nederlandse dopingautoriteit is dat voor sporters geen reden om het middel niet te gebruiken. "Sporters, en dan heb ik het vooral over topsporters, zoeken voortdurend naar nieuwe middelen om hun prestaties te verbeteren. Ze gaan daarin ver, heel ver. Experimentele dopingsoorten als deze kunnen kankerverwekkend zijn. Sporters zijn bereid die risico's te nemen."

Een van de twee wielrenners die betrapt werd op het gebruik van FG-4592, de Italiaan Fabio Taborre, werd afgelopen maandag geschorst na een positieve dopingtest. De andere, de Chileen Carlos Oyarzun, mocht om dezelfde reden niet meedoen aan de Pan-Amerikaanse Spelen, die eerder deze maand hebben plaatsgevonden in het Canadese Toronto. Beide wielrenners werden geschorst op basis van één positieve test; ze wachten nog op de testresultaten van de B-staal. Oyarzun ontkent FG-4592 te hebben gebruikt.

Geneesmiddel
In theorie is FG-4592 alleen beschikbaar voor deelnemers aan klinische proeven. Het geneesmiddel bevindt zich in de laatste testfase, maar is nog niet goedgekeurd voor de markt. Toch kan het al op verschillende websites besteld worden, als de koper tenminste kan laten zien dat hij onderzoeker is.

Ram: "FG-4592 is bedoeld voor mensen die een tekort hebben aan rode bloedlichaampjes, zoals mensen met nierproblemen. Het middel stimuleert de aanmaak van rode bloedlichaampjes en werkt dus als epo, maar dan in pilvorm. Het is dus makkelijker toe te dienen dan epo zelf, dat werkt met een spuit."

Sneller en beter uithoudingsvermogen
Hoe meer rode bloedcellen een sporter in zijn lichaam heeft, hoe sneller hij is en hoe beter zijn uithoudingsvermogen. Sporters proberen daarom op legale (door te leven in klimaattenten en te trainen op hoogte) en illegale (door het toedienen van bloeddoping en epo) manier het aantal rode bloedcellen te vergroten.

FG-4592 is net als bloeddoping en epo verboden door de dopingautoriteit. Het staat al enige tijd op de dopinglijst van het Wereld Anti Doping Agentschap. Meer dan 600 sportbonden, waaronder de Olympische bond IOC en de wielerbond UCI, maken gebruik van die lijst.

null Beeld anp
Beeld anp

Hoe vaak komt het voor?
De pakkans van een sporter die FG-4592 gebruikt is hoog, aldus Ram. "Het middel wordt bij een dopingtest herkend. Een sporter die het gebruikt zal dus tegen de lamp lopen."

Toch ziet Ram het middel de laatste tijd vaker opduiken. "Er zijn nu twee gevallen bekend van wielrenners, maar we hebben signalen gekregen dat het ook in andere sporten gebruikt is. We hebben het idee dat het middel op dit moment nog niet massaal gebruikt wordt, maar het zou best een hype kunnen worden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden