Commentaar

IS'ers met Nederlandse nationaliteit keren onvermijdelijk terug

Turkije gaat vanaf begin volgende week opgepakte buitenlandse strijders van Islamitische Staat (IS) terugsturen naar het land van herkomst, maakte Turkije gisteren bekend. Als dit wordt doorgezet dan komt Nederland onherroepelijk voor de situatie te staan dat hier IS-mensen met een Nederlandse nationaliteit moeten worden berecht. Het Nederlandse Openbaar Ministerie wil dat ook, maar het kabinet niet, al zal het daar dan toch door de actie van Turkije toe worden gedwongen.

Vermoedelijk gaat het volgens de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) om tientallen volwassenen en kinderen met de Nederlandse nationaliteit. Of hiermee een einde komt aan een op zijn minst merkwaardige politieke discussie of Nederlandse IS-strijders als ‘uiterste consequentie’ in Irak de doodstraf zouden moeten krijgen, zoals VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz uitsprak, is zeer de vraag. De doodstraf is inderdaad mogelijk als een land waar de misdaden worden gepleegd deze toepast. Dit is bijvoorbeeld gebeurd met een Nederlandse drugsverdachte in Indonesië en eind vorige eeuw met een Nederlandse verdachte in Singapore. Nederland heeft destijds vergeefs tegen deze ultieme straf geprotesteerd.

Marteling

Onmogelijk wordt het als Nederlandse IS-strijders die in Syrië hebben gevochten in Irak voor hun misdaden zouden moeten worden berecht. Irak heeft daar terecht geen trek in, nog even afgezien van de wijze waarop in dat land verdachten zonder behoorlijke rechtsgang en vaak na marteling ter dood worden veroordeeld.

In Syrië zou dit theoretisch kunnen, ware het niet dat daar een bruut regime in een groot deel van het land aan de macht is, dat bekend staat om zijn afschuwelijke schendingen van de mensenrechten. Een tribunaal onder internationaal toezicht zou bespreekbaar moeten zijn, maar lijkt gezien de verhoudingen in Syrië kansloos. Een internationaal tribunaal om IS-strijders buiten Syrië te berechten zou wel een kans verdienen, maar daarvoor krijgt men vooralsnog de handen niet op elkaar. Mocht het er wel van komen dan zal daar zeker geen doodstraf worden uitgesproken.

Dossiers

Voor de korte termijn dient toch een oplossing te komen voor Nederlandse IS-strijders, vrouwen en kinderen. Ook al wil Nederland niet, ze zullen toch hier komen, door de aangekondigde stappen in Turkije of doordat ze zichzelf melden. Om strijders en vrouwen hier veroordeeld te krijgen voor wat ze daar gedaan hebben is inmiddels de wetgeving behoorlijk verruimd. Alleen al de aanwezigheid in terroristisch gebied is strafbaar gesteld, terwijl moderne opsporingstechnieken ook zullen helpen. Het OM heeft inmiddels flink wat dossiers op de plank liggen, nu de verdachten nog.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden