Is er naast grijs ook groen protest vandaag?

'Schoon genoeg van kernenergie', is de leus van een manifestatie op de Dam in Amsterdam tegen nieuwe kerncentrales in Nederland. De jongerenorganisatie van Milieudefensie hoopt dat naast de oude demonstranten die er in de jaren tachtig al bij waren, ook jongeren vandaag in actie komen om te pleiten voor andere energiebronnen in hun toekomst.

'Niet alleen duurzaam denken, maar ook doen'
Elke demonstratie afgaan om een beetje te matten en tegen de politie in te gaan, daar ziet Marleen van den Heuvel (28) de lol niet van in. Ze is vandaag wel op de Dam. Van den Heuvel: "Ik sta helemaal achter deze actie. En demonstreren is dan wel het minste wat je kunt doen."

Kernenergie is in haar ogen een achterhaalde manier om energie op te wekken, die duur en gevaarlijk is."Je zadelt zoveel generaties met het afval op en dat terwijl het allang anders kan. Groene energie lijkt mij de toekomst."

Van den Heuvel demonstreert vandaag niet alleen tegen kernenergie: "Ik sta daar voor een betere wereld. Ik vind dat we beter moeten nadenken en niet alleen duurzaam moeten denken, maar ook duurzaam moeten doen." Zo is Van den Heuvel zelf vegetariër, omdat vleeseten milieuvervuilend is, neemt zij altijd haar eigen tas mee naar de supermarkt en gebruikt ze ecologische schoonmaakmiddelen.

"Ik kom uit een groen kunstenaarsgezin. Mijn ouders waren Provo's die straattheater maakten."

Het is de derde keer dat zij aan een protestactie meedoet. Als kind demonstreerde zij met haar ouders tegen de komst van de Betuwelijn en afgelopen winter betoogde ze tegen bezuinigingen in de kunstsector, waar ze zelf in werkt.

Zij gaat vandaag alleen naar de Dam: "Ik heb niet heel fanatieke vrienden. Zij beamen dat kernenergie slecht is, zeggen ook 'wat goed dat je gaat', maar gaan er zelf toch niet heen. Dat is wel een beetje een domper".

'Sommige vrienden van me kijken liever Oh oh Cherso'
"Ik was altijd een passief tegenstander van kernenergie, maar sinds een week of twee ben ik omgeschakeld naar actief verzet", vertelt Jan Munters (21), student internationale betrekkingen in Groningen. De omslag kwam toen hij hoorde dat op de Dam een manifestatie werd georganiseerd.

Munters heeft sindsdien geprobeerd mensen op straat ervan te overtuigen om mee te gaan naar Amsterdam. Lukte dat? "Mmm, jawel", zegt hij weifelend. "Het zijn er weinig, de meerderheid van de mensen loopt straal langs je heen als je aan het flyeren bent, maar er zijn ook mensen die oprecht luisteren."

Hij heeft zijn interesse in het milieu deels van huis uit meegekregen. "Mijn vader is lid van GroenLinks, maar mijn ouders staan niet op de barricades."

Sinds een jaar zit ook Munters bij GroenLinks, maar dan bij jongerenafdeling Dwars. Hier heeft hij vrienden die, net als hij, met het milieu bezig zijn. Maar, voegt hij toe: "Ik heb ook vrienden die met plezier naar de televisieserie 'Oh oh Cherso' kijken, daar hoef ik dan weer niet mee lastig gevallen te worden."

Dat de manifestatie de bouw van een kerncentrale in Nederland tegenhoudt, gelooft Munters niet. "Het zou al heel mooi zijn als de regering haar besluit heroverweegt", vindt hij. "Ik wil aan de regering en energiemaatschappijen laten zien dat niet alleen de groene boomknuffelaars tegen kernenergie zijn, en dat bedoel ik niet denigrerend, maar dat een groot deel van de bevolking zich zorgen maakt over kernenergie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden