Is er meer aan de hand bij Apple?

Beeld Fadi Nadrous

Apple verrast beleggers door voor het eerst in bijna twaalf jaar zijn verwachte omzet naar beneden bij te stellen. Komt dat zoals het bedrijf zegt door de teruglopende verkoop van de iPhone in China? Of heeft het bedrijf een groter probleem?

Tegenvallende verkopen van de iPhone in China dwongen Apple gisteren tot een voor dat bedrijf unieke mededeling. Na jarenlang de verwachting van analisten (vaak ruimschoots) te hebben overtroffen, kondigde Apple nu aan dat de omzet fors lager zal zijn dan eerder aangekondigd. Apple wijst de inzakkende economische groei in China aan als belangrijkste oorzaak.

Of is er meer aan de hand? De handel in aandelen Apple werd woensdagavond laat kortstondig stilgelegd, in afwachting van een bericht van het bedrijf. Dat kwam er in de vorm van een brief van topman Tim Cook aan de aandeelhouders, waarin de omzet in het vierde kwartaal wordt geraamd op 84 miljard dollar. Analisten die het bedrijf volgen rekenden op een omzet van 91,5 miljard dollar, en ook het bedrijf zelf zei eerder uit te gaan van een bedrag tussen de 89 en 93 miljard.

Uitverkoop

Hoewel beleggers het aandeel Apple vervolgens flink in de uitverkoop deden, kwam het bericht niet helemaal onverwacht. De afgelopen maanden waren er al signalen dat de verkoop van met name de iPhone, nog altijd de kurk waarop Apple drijft, tegen zou vallen. Toeleveranciers voor het bedrijf uitten eerder al winstwaarschuwingen. En ook het besluit van Apple zelf, in november, om voor-taan geen inzicht meer te geven in het aantal verkochte iPhones deed analisten vrezen dat de verkoop over het hoogtepunt heen is.

In de brief aan beleggers wijt topman Cook de tegenvaller vrijwel geheel aan teruglopende verkopen in China. “Hoewel we rekenden op moeilijkheden in belangrijke opkomende markten, hebben we de omvang van de groeivertraging onderschat, vooral in China.” Verreweg het grootste deel van de lagere omzet is te wijten aan dat land, aldus Cook. Om dat te illustreren liet de Apple-baas meteen weten dat de omzet in veel westerse landen, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland en ook Nederland, juist op recordhoogte is uitgekomen.

Handelsoorlog

Volgens Cook heeft China veel last van de handelsoorlog met de Verenigde Staten, die inmiddels ook het consumentenvertrouwen in China zou aantasten. De interesse voor nieuwe smartphones is flink teruggelopen, zoals vorige maand ook bleek toen concurrent Samsung aankondigde één van zijn fabrieken in China te sluiten wegens teruglopende vraag naar zijn producten.

Verschillende analisten wijzen echter ook op Apple’s eigen strategie als één van de mogelijke verklaringen voor de tegenvallende omzet. Zo zet het bedrijf nieuwe producten tegen torenhoge prijzen in de markt. Voor nieuwe iPhones moet bijvoorbeeld meer dan duizend dollar worden neergeteld. Chinese concurrenten als Huawei en Xiaomi floreren juist met modellen die (veel) goedkoper zijn, en hebben daarom veel minder last van de groeivertraging in het land. “De vraag voor beleggers is in hoeverre de agressieve prijsstrategie van Apple het probleem ver­ergerd heeft”, zo citeert persbureau Reuters analist James Cordwell van Atlantic Equities.

Een voorbode?

China kan wat dat betreft een voorbode zijn van wat Apple te wachten staat in andere belangrijke markten, waar consumenten eveneens aanhikken tegen de hoge prijzen voor Apple-producten. Wereldwijd raakte Apple het afgelopen jaar zijn tweede plaats als verkoper van smartphones kwijt aan het Chinese Huawei, achter marktleider Samsung. Dat is een teken dat Apple op zijn belangrijkste markt aan populariteit inboet.

Cook schrijft aan beleggers dat hij zich geen zorgen maakt over de toekomst. De strategie voor Apple voor de toekomst is tweeledig: allereerst wil het concern zich toeleggen op die onderdelen waar nog wel flinke groei plaatsvindt. Afgezien van de iPhone groeide de omzet van het bedrijf met 19 procent. Die zit vooral in diensten die het bedrijf aanbiedt op zijn producten, zoals Apple Music of Apple Pay (een betaaldienst).

Daarnaast wil Apple blijven profiteren van de vele huidige gebruikers van iPhones, door het voor hen aantrekkelijker te maken om een nieuw model aan te schaffen. Oude iPhones krijgen dan een inruilpremie en in de winkels moet het makkelijker worden om gegevens over te zetten op nieuwe telefoons.

Daarnaast wil het bedrijf betalingsregelingen gaan aanbieden zodat consumenten hun nieuwe aankoop over een langere periode kunnen afbetalen. Alles in de hoop dat Apple, op zijn minst, de bestaande klantenkring langer aan zich weet te binden.

Koersval Apple resoneert wereldwijd

De omzetwaarschuwing van Apple dreunde gisteren na op de aandelenbeurzen. Beleggers vragen zich af of de tegenvallende verkopen van Apple in China een signaal zijn dat ook andere bedrijven met teruglopende omzet te maken gaan krijgen.

Apple zelf verloor ruim 9 procent op de beurs. Het bedrijf was in augustus nog het eerste bedrijf dat meer dan 1000 miljard dollar waard werd op de beurs, maar inmiddels is dat al onder de 700 miljard gezakt.

In zijn kielzog trok het bedrijf wereldwijd de beurzen omlaag. Vooral technologieaandelen en chipmakers waren de gebeten hond. Die bedrijven waren het afgelopen jaar juist goed voor een snelle stijging van de indices, maar leverden de afgelopen maanden al weer fors in toen het sentiment begon te keren.

Lees ook:

Is het einde van het iPhone-tijdperk nabij?

In november waarschuwden toeleveranciers van Apple al over teruglopende winst. Een teken van het einde van het tijdperk van de iphone?

Apple boekt recordwinst, ondanks peperdure telefoons

Dit voorjaar boekte Apple nog een recordomzet. Dure telefoons bleken nog geen probleem voor het bedrijf

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden