Vier vragen

Is er leven na Teeven?

Premier Mark Rutte en staatssecretaris Klaas Dijkhoff Beeld anp

Kabinet-Rutte II staat nog. Maar het liep wel grote beschadigingen op bij het debat gisteren, over de motie van afkeuring die door de ChristenUnie werd ingediend. Dit naar aanleiding van een deal die werd gesloten met crimineel Cees H. en die officier van justitie Fred Teeven (VVD) de kop kostte. Vier vragen aan Bart Zuidervaart, chef politieke redactie Trouw.

Het was gisteren een drukke dag in Den Haag. Hoe gaat het nu verder?
"De Tweede Kamer heeft het debat zo snel mogelijk willen houden vanwege het kerstreces dat volgende week begint. Daar is iedereen in Den Haag hard aan toe, na het verschijnen van het onderzoek vorige week en een dag als gisteren. Ook voor de VVD was het plezierig om in elk geval de kwestie achter de rug te hebben en kan de partij opgelucht ademhalen nu de motie van afkeuring is verworpen."

Wat is dat eigenlijk, een motie van afkeuring?
"Een motie van afkeuring is net wat minder erg dan een motie van wantrouwen. Bij dat laatste geef je als oppositie eigenlijk aan dat het vertrouwen weg is en dat het kabinet weg moet. Een motie van afkeuring is subtieler. Het is een ernstige waarschuwing vanuit de oppositie, maar geeft tegelijkertijd nog steeds wel blijk van vertrouwen in het kabinet."

"Maar de coalitie is wel beschadigd. Zij heeft twee problemen die ze nu eerst moet zien op te lossen. Allereerst richting de burger heeft de VVD iets goed te maken, de uitstraling is ernstig verstoord. Het ministerie van Veiligheid en Justitie is de trots van de VVD, dat heeft pijn gedaan. Ten tweede is er door deze deal ook schade ontstaan bij de oppositie. Dat is gevaarlijk spel, want de coalitie heeft de oppositie heel hard nodig, vanwege het gebrek aan een meerderheid in de Senaat."

Het afgelopen jaar is de VVD wel vaker de fout ingegaan, toch komen ze er steeds mee weg. Hoe kan dit?
"De motie van afkeuring is gesteund door 65 Kamerleden, dat is een heleboel. Dat de motie uiteindelijk is verworpen, is te danken aan coalitiegenoot PvdA die de VVD blijft steunen. De twee partijen zijn vastberaden het einde te gaan halen van deze kabinetsperiode. Dat is al een poos geleden: het laatste kabinet dat de volledige regeerperiode heeft uitgezeten, was Kok I van 1994 tot 1998. Alle kabinetten hierna zijn vroegtijdig gesneuveld. Dat wil deze coalitie koste wat het kost voorkomen. Niet weer willen ze de kiezer opzadelen met nieuwe verkiezingen. Ze willen een stabiel bestuur bieden, hoewel dit soort incidenten daar geen goed aan doen."

Hoe ziet het komende jaar eruit?
"Het wordt er zeker niet gemakkelijker op: er moeten weer nieuwe wetten gemaakt worden volgend jaar, evenals een nieuw belastingplan. Bovendien zal het komende jaar opnieuw in het teken staan van de vluchtelingencrisis, die de VVD en PvdA het hoofd moeten bieden. Het kabinet is wankel, maar het is er nog steeds. We moeten niet vergeten: Rutte II is het langstzittende kabinet van deze eeuw. Dat is al een hele prestatie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden