'Is er in Europa nieuws over ons?'

Kranten en journaals Oekraïne, veelal in handen van president, negeren rel over EK

FLEUR DE WEERD | KIEV

Terwijl hun politici elkaar zwart maken en heel Europa over hen heen valt, vieren de meeste Oekraïners deze week vakantie.

"Is er in Europa nieuws over ons?" Krantenverkoopster Nadjesda Vasilivna (31) schudt verbaasd haar hoofd. "Daar weet ik niets van. Normaal ben ik wel op de hoogte, maar de kranten komen nu een paar dagen niet uit. Het is de Dag van de Arbeid, heb je de grote menigte niet gezien?"

In de hoofdstraat Kresjatik zwaaiden gisteren duizenden communisten in een grote optocht hun vlaggen met hamer en sikkel. De meesten weten niet dat het Oekraïense ministerie van buitenlandse zaken de Duitse bondskanselier beticht van Koude Oorlog-methoden. "We mogen toch hopen dat de Duitsers sport niet laten gijzelen door politiek", zei een regeringswoordvoerder in reactie op speculaties dat het EK wellicht beter verplaatst kan worden naar Duitsland.

Op de televisie wordt nauwelijks aandacht besteed aan de internationale rel. 'Het EK gaat gewoon door', stellen de journaals, zonder er op in te gaan waarom het eventueel zou worden afgezegd. De rest van het programma is gevuld met beelden van 1 mei-parades die hetzelfde zijn verlopen als vorig jaar.

"Bijna alle zenders en kranten zijn in handen van president Janoekovitsj' vrienden", zegt de woordvoeder van Timosjenko, de gedetineerde ex-premier en middelpunt van het huidige conflict. "De waarheid kun je hier alleen van internet halen. Daarom zij wij ook blij met de internationale aandacht. Het zou echter jammer zijn als het EK niet doorgaat."

Katja Vladimirovna (40), econoom bij een grote bank, heeft het nieuws via internet vernomen. "Ik geloof dat de Tsjechen en Duitsers niet meer willen komen. Ze zijn er eindelijk achter gekomen dat ons land corrupt is", zegt ze lachend. Ze denkt dat het allemaal wel mee zal vallen. "Het EK gaat gewoon door, neem dat van mij aan. Politici zijn politici en voetbalfanaten zijn voetbalfanaten." Bovendien, legt ze uit, is alles wat slecht is voor Janoekovitsj uiteindelijk goed voor de Oekraïners. "Zijn partij staat in een slecht daglicht. Dat betekent dat die misschien verliest tijdens de parlementsverkiezingen in november. Als dat gebeurt ben ik de Europese leiders dankbaar dat ze deze herrie hebben geschopt."

Taxichauffeur Vassili Vladimirovitsj (33) is minder positief. "Ik wist dat het voetbal niets goeds zou brengen. Zo'n evenement betekent de komst van journalisten en dat iedereen erachter komt wat er allemaal mis is." Hij schudt zijn hoofd. "Hoewel ik mij schaam voor mijn land denk ik ook: waarom nu? Hadden ze dit niet eerder kunnen bedenken?"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden