Is er eindelijk een spoor naar de ontvoerde meisjes van Boko Haram?

Serah Luka kort na haar bevrijding, op een foto die verstrekt werd door het Nigeriaanse leger.Beeld afp

Het eerste meisje werd gevonden in een bos, het tweede werd gered door het Nigeriaanse leger. Na twee jaar zijn Amina en Serah eindelijk bevrijd uit de handen van Boko Haram. Biedt hun redding hoop voor de andere gegijzelde meisjes en vrouwen?

Met een peinzende blik staart ze voor zich uit, alsof ze de nieuwe wending van haar lot maar nauwelijks kan bevatten. Serah Luka werd gisteravond gered uit het Sambisawoud, samen met 97 andere gegijzelde vrouwen en kinderen. Bij de aanval werden 35 terroristen gedood.

Het Nigeriaanse leger zegt dat Luka bij de 'Chibok-meisjes' hoort die twee jaar geleden uit een school in de stad Chibok werden ontvoerd. Het leger beweert dat zij nummer 157 is van de lijst van 219 ontvoerde scholieren. Maar de voorzitter van de vereniging van ouders van gijzelaars, Yakubu Nkeki, zegt dat haar naam niet voorkomt op die lijst. "Daar staan alleen een Kauna Luka Yana en een Naomi Luka Dzaka op."

Belangrijke informatie
In hetzelfde gebied, dat bekendstaat als bolwerk van Boko Haram, dook eerder deze week een ander meisje op. Amina Ali Nkeki (19) en haar vier maanden oude baby werden dinsdag door soldaten gevonden in het Sambisawoud in het noordoosten van Nigeria. De autoriteiten hebben bevestigd dat zij een van Chibok-meisjes is.

"Haar redding geeft ons nieuwe hoop en biedt een unieke kans op belangrijke informatie", zei de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari, die Nkeki deze week ontving. Volgens activisten van de organisatie #Bringbackourgirls heeft Nkeki gezegd dat de andere ontvoerde meisjes nog altijd zwaar worden bewaakt in het woud. "Ik ben net als alle Nigerianen en vele anderen heel blij dat Amina Ali vrij is", zei Buhari. "Maar het is verdrietig te weten wat ze allemaal heeft moeten doorstaan."

Nkeki en de baby werden deze week ontvangen door de Nigeriaanse president Buhari (r).Beeld epa

Slotoffensief
Al twee jaar houdt Boko Haram de meisjes vast in het woud bij de grens met Kameroen (zie kaartje). Boko Haram-leider Abubakar Shekau beweerde dat ze getrouwd zijn met zijn strijders. Toenmalig president Goodluck Jonathan kreeg wereldwijd veel kritiek omdat hij te weinig actie zou hebben ondernomen om de meisjes te bevrijden. Na de ontvoering barstte de twittercampagne #BringBackOurGirls los om aandacht te vragen voor het lot van de schoolmeisjes.

De huidige president, Muhammadu Buhari, maakt meer werk van de strijd tegen Boko Haram. Nigeria is eind vorige maand naar eigen zeggen een slotoffensief begonnen tegen Boko Haram in het Sambisawoud. Daar zouden de terroristen nog één belangrijke basis hebben die nu onder vuur ligt.

Kashim Shettima, de gouverneur van het gebied waarin de stad Chibok ligt, zei dat het Nigeriaanse leger van plan is een grote reddingsoperatie uit te voeren om ook de andere meisjes te bevrijden uit de handen van de terreurgroep. "We denken dat we de komende weken de rest van de meisjes kunnen bevrijden", aldus Shettima. "Het leger is nu aan het oprukken in het bos."

Campagne tegen onderwijs

Naast de Chibok-meisjes heeft Boko Haram de laatste jaren duizenden andere mensen ontvoerd en vermoord. De terreurgroep voert een structurele campagne tegen het onderwijs, waarbij scholieren en docenten het moeten ontgelden. Volgens de lerarenvakbond van Nigeria zijn inmiddels ruim 600 leraren vermoord door Boko Haram. Het onderwijs in Nigeria ligt grotendeels plat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden