Video

Is er een seculiere revolutie op komst in Tunesië?

Demonstranten verbranden documenten behorende tot de islamistische Ennahda. Beeld reuters
Demonstranten verbranden documenten behorende tot de islamistische Ennahda.Beeld reuters

De moord op het Tunesische oppositielid Choukri Belaid, vermoedelijk door islamisten, heeft het Noord-Afrikaanse wakker geschud. Duizenden burgers, van alle lagen van de bevolking, trokken de straat op om te demonstreren tegen de toenemende invloed en intolerantie van de islamisten.

Ghassan Dahhan

De gemoederen in het Arabische land lopen hoog op. Overal in het land zijn demonstraties gehouden als reactie op de moord van de populaire oppositieleider. Hij werd gisteren doodgeschoten door onbekende schutters op motoren. De daders zouden in een tradioneel gewaad ervan door zijn gegaan en zijn nog altijd voortvluchtig.

De beschuldigende vinger wordt gewezen naar de islamistische Ennahda Partij, waarop Choukri vlak voor zijn dood veel kritiek uitte. Dat kwam hem ook op diverse doodsbedreigingen te staan.

Premier Hamdi Jebali, die lid is van Ennahda, heeft onder druk van de bevolking toegezegd nieuwe verkiezingen te zullen uitschrijven. Ook heeft hij zijn kabinet demissionair verklaard, tot woede van zijn eigen partij. Het nieuwe kabinet, dat zal aanblijven tot juli, zal gevormd worden door technocraten.

"De premier heeft niet zijn partij niet geïnformeerd over zijn beslissing", stelde Ennahda's vicepresident Abdelhamid Jelassi. De partij, die bij de laatste parlementsverkiezingen de grootste partij werd met 42 procent van de stemmen, is fel gekant tegen een nieuwe stemronde. "Wij van Ennahda geloven dat Tunesië op dit moment een sterke regering nodig heeft", aldus Jelassi.

De islamisten vrezen een afstraffing bij de volgende verkiezingen. De leider en oprichter van Ennahda Rashid al-Ghanoushi heeft zijn beloftes niet kunnen waarmaken. De economie ligt nog steeds op haar gat en de jeugdwerkloosheid blijft onverminderd groot. Tevens klagen steeds meer Tunesiërs over de toenemende onveiligheid op straat, niet alleen van criminelen maar ook van politieagenten, die het niet al te nauw nemen met de regels.

Ennahda probeerde de gemoederen nog tot bedaren te brengen door de moord op Choukri te veroordelen. Al-Ghanoushi noemde de daders "vijanden" van het Tunesische volk en zei dat hun doel was om het land in chaos te storten.

De aanhangers van Choukri geloven niet in de oprechtheid van de islamistische leider. Zij beschouwen al-Ghanoushi als de verantwoordelijke voor de dood van het seculiere oppositielid. Hij zou immers het klimaat van haat hebben gecreëerd die leidde tot de dood van Choukri. Zo weigerde Ennahda aanvallen van islamisten op kunstenaars te veroordelen, evenals de vernielingen van mausolea.

Zie hieronder de beelden van vlak na de aanslag op Choukri:

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden