Is er een leven na de dood?

(\N)

Het boek 'Eindeloos bewustzijn' van Pim van Lommel en het lied 'Walk on' van U2, hebben dezelfde boodschap: het is een troost te weten dat je eens 'naar huis' gaat, want het leven hier gaat af en toe met veel pijn gepaard.

Nauwelijks had ik mijn bijdrage ingeleverd over het nummer 'Harps and angels' van het gelijknamige album van Randy Newman, of een nieuw nummer vanRolling Stone viel op de mat. Daarin een interview met de Amerikaanse zanger, met ruimschoots aandacht voor een onderwerp dat veel mensen blijkt te interesseren. Het heeft de Nederlandse cardioloog Pim van Lommel zelfs een internationale bestseller opgeleverd: leven na de dood.

In 'Harps and Angels' beschrijft Newman een gefingeerde bijna-dood-ervaring. Hij doet dit met humor, toegevend dat hij niet religieus is. Toch dacht ik aanvankelijk dat hij echt iets van dien aard beleefd had, wat hij echter in een interview in het Duitse tijdschrift Musik Express ontkende.

Dat hij wel degelijk persoonlijk betrokken is bij het onderwerp blijkt als hij de reporter van Rolling Stone vertelt dat hij altijd geïnteresseerd is geweest in dingen die met hemel te maken hebben. In de eventueel kitscherige beelden ervan, zoals die voorkomen in oude films als Green Pastures. En dat hij soms denkt: "Een leven na de dood! Dat zou toch geweldig zijn!"

Randy Newman is de zestig gepasseerd en als hij een gelovig mens hoort spreken over zijn geloof in een hiernamaals, dan doet hem dit wat, terwijl het atheïsme niet echt iets is om reclame voor te maken. "Wat heb je te zeggen?", vraagt hij: "Volg mij! Geloof niet in een leven na de dood!" Bij Newman hebben we dus te maken met een in humor gevat verlangen, mogen we concluderen.

Dit is bij zanger/tekstschrijver Bono van de Ierse band U2 heel anders. Het nummer 'Walk on' van het album 'All that you can't leave behind' uit 2000 gaat ook over een leven na de dood. Maar om te beginnen is de inhoud van deze song bloedserieus. En vooral is het een diep geloofsgetuigenis. Ik geef enkele in het Nederlands vertaalde citaten uit de song:

En liefde is niet iets dat je even doet,

De enige bagage die je mee kunt nemen

Is alles wat je niet achter kunt laten (...)

Je bent je koffer aan het pakken

Om te gaan naar een plaats waar nog geen van ons geweest is

Een plaats waar je in moet geloven om het te kunnen zien (...)

Een thuis, het is moeilijk te begrijpen wat dit is als je het nooit gehad hebt

Naar huis, ik kan niet zeggen waar het is, maar ik weet dat ik naar huis ga (...)

En ik weet dat het pijn doet, en dat het je hart breekt

Je kunt maar weinig meenemen

Blijf lopen

Laat het achter

Alles waaraan jij vorm geeft

Alles wat je maakt

Alles wat je bouwt

Alles wat je breekt

Al je beoordelingen

Alles wat je voelt

Dit alles kun je achterlaten

Alles wat je beredeneert

Het is alleen maar tijd

Niet meer dan een gewaarwording van mijn geest

In die laatste zin zou je zelfs een element van wereldverachting kunnen zien. Maar daarvan is in werkelijkheid bij Bono geen sprake. Dat blijkt wel uit zijn grote inspanningen om de armoede de wereld uit te helpen. Het hele lied gaat over de navolging van Jezus. Wat is het om vanuit de liefde te leven? Als je leeft vanuit de liefde dan laat je verder alles los. Wat je overhoudt, de liefde zelf, kan niemand je afnemen. Het maakt dat je een vrij mens bent. Maar zo te leven vergt moed en het loslaten doet pijn.

In feite is 'Walk On' een mystieke tekst, waarin Bono laat zien wat zijn diepste drijfveren zijn. En aangezien het over de liefde gaat, denk ik dat je mag zeggen dat hij heel bijbels laat zien dat het leven dan goed is als hier op aarde geleefd wordt naar de wetten van de hemel. En dat er dan een doorgaande lijn is tussen het leven hier en een leven daar. Daarbij is het een troost te weten dat je eens 'naar huis' gaat, want het leven hier gaat af en toe met veel pijn gepaard. Bono is in die zin geen christen die het kruis probeert te verdoezelen: er is veel lijden, maar er is ook hoop. Er is hoop voor ons, maar het is tevens onze opdracht zelf hoop te vertegenwoordigen voor anderen.

Ondertussen leven we in een tijd waarin zelfs veel gelovigen niet echt meer weten wat ze met het idee van een hemel nog kunnen. Dan is het boeiend om te lezen hoe een cardioloog het op grond van wetenschappelijk onderzoek aannemelijk vindt dat er een persoonlijk geestelijk voortbestaan is van de mens. En het is een verademing om een Bono gewoon zijn geloof te horen uiten en daar inspiratie uit te zien putten voor een leven dat de moeite waard is.

Ds. Jan Andries de Boer is predikant in Broek op Langedijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden