Update

IS eist moord op Franse priester op

Screenshot van GoogleMaps van een kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray. Beeld GoogleMaps
Screenshot van GoogleMaps van een kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray.Beeld GoogleMaps

Islamitische Staat heeft de moord op een Franse priester opgeëist. De 85-jarige priester werd vanochtend in zijn kerk in Normandië aangevallen door twee mannen, die zijn keel doorsneden. Het Vaticaan is ernstig geschokt en noemde de moord "een barbaarse daad". Een van de daders was een 19-jarige jihadist.

Redactie

Na de moord op priester Jacques Hamel gijzelden de mannen vijf mensen die ook in de kerk aanwezig waren voor de ochtendmis, drie nonnen en twee kerkgangers.

Toen de daders na drie kwartier naar buiten gingen met de gijzelaars, werden zij opgewacht door Franse elitetroepen die de kerk inmiddels hadden omsingeld. Beide daders werden door de politie doodgeschoten. Een van de kerkgangers raakte zwaar gewond en ligt in een ziekenhuis. Deze 86-jarige man is inmiddels buiten levensgevaar.

Kruisvaarderscoalitie
Het aan Islamitische Staat (IS) gelieerde persagentschap Amaq claimde vanmiddag dat "twee soldaten van IS" de aanslag op de kerk hebben uitgevoerd. "Ze voerden de operatie uit in antwoord op de oproep om de landen van de kruisvaarderscoalitie te treffen'', aldus de verklaring. Frankrijk is een van de landen van de coalitie die IS bestrijdt in Syrië.

De identiteit van een van de twee daders is bekendgemaakt. Het is de 19-jarige Adel Kermische, een bekende van de inlichtingendiensten. Vorig jaar probeerde hij naar Syrië te reizen, maar werd aan de Turkse grens teruggestuurd. Hij zou daarna in Frankrijk in voorarrest hebben gezeten, maar afgelopen maart onder electronisch toezicht - hij droeg een enkelband - zijn vrijgekomen. De identiteit van de tweede dader wordt nog onderzocht.

De politie heeft een derde persoon aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag. Het gaat om een 16-jarige in Algerije geboren jongen tegen wiens oudere broer een internationaal arrestatiebevel van kracht is.

De daders hebben hun moord gefilmd, vertelde een van de nonnen die wist te ontsnappen uit de kerk van Saint-Etienne-du-Rouvray, een plaatsje in de buurt van Rouen, vanmiddag aan de Franse radio.

"Ze dwongen hem te knielen. Hij probeerde zich te verdedigen en dat is hoe het drama zich voltrok'', zei zuster Danielle tegen radiozender RMC. "Ze filmden zichzelf. Ze hielden een soort van preek rond het altaar, in het Arabisch. Het was gruwelijk." Nadat de twee mannen de priester hadden gedood zag de zuster kans te ontsnappen.

Barbaars
Paus Franciscus liet weten dat hij zwaar geschokt is door het nieuws. Het Vaticaan noemde de dood van de 85-jarige priester een "barbaarse daad". Woordvoerder Frederico Lombardi: "We zijn vooral geschokt omdat dit vreselijke geweld in een kerk plaatsvond, een plek waar Gods liefde wordt verkondigd."

De Franse president François Hollande bracht na de aanslag een bezoek aan de kerk en noemde de moord op de priester, "een schandelijke terreuraanslag''. Hij zei dat Islamitische Staat Frankrijk de oorlog heeft verklaard, en benadrukte dat de Franse regering de strijd tegen IS "met alle middelen'' zal voortzetten.

De Franse premier Manuel Valls noemde de gijzeling een "barbaarse aanval". Marine Le Pen, de leider van het extreemrechtse Front National, sprak van "een nieuwe aanslag van islamitische terroristen".

De aanslag in Saint-Etienne-du-Rouvray is de eerste door Islamitische Staat opgeëiste aanslag die plaatsvindt in een kerk in het Westen. Het was de veertiende terreuraanslag in Frankrijk sinds december 2014, ruim anderhalf jaar geleden.

Priester Jacques Hamel werd vanochtend in zijn eigen kerk in het Normandische plaatsje Saint-Etienne-du-Rouvray bij Rouen vermoord door twee IS-aanhangers. Beeld AFP
Priester Jacques Hamel werd vanochtend in zijn eigen kerk in het Normandische plaatsje Saint-Etienne-du-Rouvray bij Rouen vermoord door twee IS-aanhangers.Beeld AFP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden