IS eist aanslag Nice op

De truck waarmee donderdagavond op een menigte mensen werd ingereden op de boulevard in Nice. Beeld epa
De truck waarmee donderdagavond op een menigte mensen werd ingereden op de boulevard in Nice.Beeld epa

De verantwoordelijkheid voor de terreuraanslag in Nice is opgeëist door Islamitische Staat. Via hun sociale media-tak liet de terreurbeweging weten dat de terrorist handelde namens IS: "De persoon die de operatie in Nice uitvoerde om mensen omver te rijden, was een van de soldaten van Islamitische Staat."

Ghassan Dahhan

De Tunesisch-Franse terrorist Mohammed Lahouaiej Bouhlel reed donderdagavond in op een menigte mensen, waarbij 84 mensen om het leven kwamen en meer dan 200 gewond raakten. De 31-jarige terrorist werd doodgeschoten door de politie.

Aanslag
Volgens IS voerde Bouhlel de aanslag uit 'in reactie op de oproepen om burgers te treffen van landen die onderdeel zijn van de coalitie die tegen IS vechten.'Daarmee refereert de beweging onder meer aan de oproep van IS-woordvoerder Mohammed al-Adnani in 2014: "Als je een ongelovige Amerikaan of Europeaan kunt doden - in het bijzonder de verachtelijke Fransman - of een Australiër, Canadees of welke andere ongelovige ook die oorlog tegen ons voert, inclusief de burgers van de landen in de coalitie tegen Islamitische Staat, vertrouw dan op God." Hij gaf daarbij instructies: "Dood hem op wat voor manier dan ook. Sla zijn hoofd in met een steen, slacht hem af met een mes, rijd hem omver met een auto, of gooi hem van een hoge plek, wurg of vergiftig hem."

De Franse autoriteiten onderzoeken of Bouhlel connecties had met de terreurbeweging, maar gingen er tot nog toe niet van uit dat hij daadwerkelijk aangestuurd was door IS. De autoriteiten onderzoeken nu de claim van IS.

Verantwoordelijkheid
Overigens heeft IS in het verleden wel vaker de verantwoordelijkheid voor aanslagen opgeëist waarvan niet zeker was of de beweging die wel had gepleegd. Een voorbeeld daarvan is de aanslag in Orlando van vorige maand. IS claimde de verantwoordelijkheid, maar uit verschillende onderzoeken blijkt de terrorist geen contact te hebben gehad met de terreurbeweging.

In andere gevallen eist IS de verantwoordelijkheid niet op van aanslagen die het wel gepleegd heeft, zoals de bomaanslag in het Turkse stadje Suruc in juli 2015. Daarbij kwamen 33 mensen om het leven, vooral linkse Koerden. Ook de aanslag op het vliegveld van Istanbul van vorige maand werd niet opgeëist door IS, hoewel onomstotelijk is vastgesteld dat de terreurorganisatie erachter zat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden