OPVOEDVRAAG

Is een vechtsport verstandig voor een driftige zoon?

null Beeld Fadi Nadrous
Beeld Fadi Nadrous

Wat te doen met een agressief broertje?

Maaike Bezemer

Mijn zoon van vijf kan razend worden, om niet eens heel grote zaken, mailt een vader. “Vaak is het gericht tegen zijn grotere broer en zus, omdat zij winnen met spelletjes, omdat zij slimmer zijn of handiger. Het zal wel een soort onmacht zijn, maar hij slaat en schopt echt hard.”

De ouders vragen zich af het verstandig is om het kereltje op een vechtsport te doen. “Raakt hij zijn agressie dan kwijt of wordt het alleen maar erger?”

Een vechtsport kan zeker werken, zegt Agnes Elling van het Mulierinstituut voor sportonderzoek. Waar kwetsbare kinderen er in het algemeen meer zelfvertrouwen van krijgen, leren agressieve kinderen hun gedrag beter controleren. Al geldt dat eigenlijk voor heel veel sporten, nuanceert ze meteen. Het belangrijkste is dat er een trainer staat met pedagogische kwaliteiten. “Niet de sport is goed of slecht, maar de trainer.”

Elling adviseert de ouders om eerst te gaan kijken. Spreekt de trainer hen aan, is de vereniging of sportschool een prettige omgeving? “Het is net als de keuze voor een basisschool: het belangrijkste is dat het goed voelt.”

Elling bracht vorig jaar een rapport uit over alle vechtsporten in Nederland. Judo is een mooie tak voor de vijfjarige, denkt ze. “Kickboksen is nu misschien veel populairder, maar daar zit een harde kant aan die onvoldoende wordt gereguleerd. In de judowereld weet je zeker dat je te maken hebt met een duidelijke verenigingsstructuur, gesteund door een bond, met transparante regels. Judoscholen bieden ook al jaren tuimellessen aan voor kleintjes.”

Sociaal-emotioneel

Bert Docter is hoofdtrainer bij Budo Sport Arnhem en geeft ook judoles op reguliere én speciale scholen. Nu hij toch door de krant wordt gebeld, gaat hij niet bescheiden doen: “Judo is een geweldig mooie sport. Zwemmen is in Nederland een must, turnen is goed voor de motoriek, maar met judo wordt je sociaal-emotioneel verder geholpen.”

Judo gaat voor een belangrijk deel over discipline, zegt Docter. Respect voor elkaar, luisteren naar de docent, rechtop zitten. Docter is ‘er streng op’ dat alle kinderen zich gelijk voelen. Want hij herkent inderdaad de gastjes die op judo moeten om te leren omgaan met hun driftbuien. Daarnaast zijn er juist de kinderen die hopen dat de sport hen wat zelfverzekerder maakt.

“De een heeft wat meer discipline nodig, kinderen die verlegen zijn of onhandig laat ik juist wat vaker een oefening voordoen en geef ik extra complimenten. Zo leren ze te verliezen en om te gaan met de eigen emoties.”

Het komt maar heel zelden voor dat Bert Docter niets met een leerling kan. “Dan is er óf iets misgegaan in de opvoeding en zijn ze te vrijgevochten, óf er is sprake van een al te stevige stoornis. In het algemeen is agressie in onze judoschool moeilijk vol te houden.”

Geven en nemen

Judo heet dan een vechtsport, letterlijk betekent het ‘zachte weg’, vertelt de hoofdtrainer. “Geven en nemen. Je komt op voor jezelf, maar dat is niet gericht tegen de ander. Letterlijk hou je de mouw van de ander ook vast bij een worp, zodat je die beschermt tegen een te harde val.”

Toch vindt hij dat vader eerst moet vragen wat zijn zoon zelf wil. Hij kent een jongen die heel wat psychologische begeleiding had gehad, maar pas echt ging luisteren toen hij op voetbal mocht. Hij wilde echt niet op de bank belanden. “Als een kind ergens vol van is, dan heb je een ingang. Als hij veel liever gaat voetballen, dan moet je hem niet naar judo schoppen.”

Nadeel bij voetbal is wel dat jonge kinderen vaak getraind worden door goedbedoelende ouders, zegt Docter. “Onze trainers zijn zelf in de veilige omgeving van een vereniging opgegroeid en hebben een opleiding gevolgd bij de judobond.”

Bert Docter is het met Agnes Elling eens dat er een prettige sfeer op een school moet heersen. Hij biedt in Arnhem bewust geen kickboksen aan. “Dat trekt al gauw een ander slag sporters, macho’s in hemdjes zonder mouwen. Dan krijgt juist wel de sterkste met de meeste spieren aandacht. Volwassen kickboksers slaan elkaar in de ring echt snoeihard. Judo blijft altijd hoffelijk, ook bij de senioren.” Respect en elkaar helpen, zegt hij nog maar eens: “Als je dat in het leven kunt leren: dat is goud.”

Meer Opvoedvragen? Zie ons dossier op trouw.nl/opvoedvraag.

Lees ook:

Hoe ga je om met een jaloerse tiener?

Waarom moest zus het altijd doen met afdankertjes en krijgt broertje meteen een goeie telefoon?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden