Opvoedvraag

Is een onschuldige logeerpartij het moment om te praten over seks?

Beeld Fadi Nadrous

Een jongen van dertien in een tentje met twee vriendinnen, kan dat wel zonder een goed gesprek vooraf?

Zoon van dertien heeft een uitgebreide vriendenkring, en heel veel vriendinnen, schrijft een moeder. Regelmatig spreekt hij met ze af, soms alleen, soms in groepjes. En er zijn logeerpartijtjes. Zo bivakkeerde hij pas met twee vriendinnen in een tentje in de tuin.

“Ik geloof echt dat zo’n nachtje onschuldig verloopt en mijn dertienjarige is nog heel naïef op seksueel gebied, maar dat gaat natuurlijk rap veranderen”, denkt moeder. Ze doet al heel lang aan seksuele voorlichting en er heerst in het gezin een open sfeer als het aankomt op praten over seks.

“Maar toen ik mijn puber en die twee jonge hindes door mijn tuin zag huppelen, voelde ik toch de urgentie om nog eens met hem te praten. Iets met ‘niet over grenzen gaan’ en ‘hier is het geheime laatje met de condooms’. Is dat een goed plan of moet ik erop vertrouwen dat hij uit zichzelf komt als hij de tijd rijp acht?”

Eerste zoen

Puberdeskundige Marina van der Wal publiceerde vorig jaar het boek Vrijbewijs, dat uitlegt hoe je met je kind kunt praten over liefde en seks. Het behandelt werkelijk van alles: van de eerste zoen tot eigenwaarde en porno. Heel open en heel praktisch ook. Zo heeft deze moeder misschien al iets aan de tip om condooms niet in het nachtkastje te bewaren, maar in de badkamer. Geen geheim laatje, bevestigt Van der Wal. “En zorg voor een flinke hoeveelheid zodat het niet meteen opvalt als er een paar zijn verdwenen”, lacht ze.

Toch is dit niet het moment om erover te beginnen, zegt ze. Te vaak denken volwassenen vanuit hun eigen beleving. “Wij hebben een actief seksleven, bij ons zijn alle erotische knoppen al aan, maar zij zitten nog in een heel ander stadium.”

Hoe mooi is het dat deze jongen en die meiden zo met elkaar omgaan, benadrukt ze. “Koppelt moeder deze vriendschap nu aan seks, dan kapt ze meteen alle gesprekken met haar zoon af.”

Zwoele zomer

Ze verwijst naar het tv-programma 'Zomergasten', waarin psychotherapeut Esther Perel afgelopen zondag nog een fragment liet zien van de film ‘Call me by your name’, met een van de mooiste scènes die ze ooit tussen een vader en zoon had gezien. De zeventienjarige zoon Elio heeft net een zwoele zomer beleefd met een oudere jongeman en belandt na het afscheid emotioneel bij zijn vader op de bank. “De meeste ouders willen dat zo’n vriendschap overgaat, ik ben niet zo’n ouder”, zegt de vader.

Hij slaat niet op tilt, maar benoemt de relatie als waardevol, zegt Van der Wal. Daarmee erkent hij de emoties én het kind zelf. Bijzonder is ook de vraag van vader of hij te ver gaat door dit allemaal met zijn zoon te bespreken. “Zo respectvol! Hij tast af waar de grenzen van de jongen liggen en houdt daar rekening mee.”

Moeder moet het zomervakantiegevoel niet verstieren, wil Van der Wal maar zeggen. “Veilig vrijen en grenzen bewaken: dat is meer de angstige benadering van seks. Dat kun je veel positiever aanvliegen: Waarom niet een gesprek over de waarde van vriendschappen?”

Dertien is nog jong, zegt seksuoloog Yuri Ohlrichs van Rutgers. Veel jongeren hebben pas op hun achttiende voor de eerste keer seks. Tegelijk is het goed als kinderen al vroeg leren dat statistieken niet zo veel zeggen. “Iedereen kiest zijn eigen moment. En als je dan iemand gevonden hebt en het lijkt je leuk om verder te gaan, dan moet de ander ook willen.” Volgens Ohlrichs heeft moeder met ‘grenzen’ een kernpunt te pakken.

Ohlrichs zou er niet van uitgaan dat de jongen vanzelf met vragen komt en stelt voor terloops wat algemene opmerkingen te maken. Hoe doen jullie dat met uitkleden? Wie slaapt er in het midden? Wat vinden vrienden ervan dat jij met twee meiden in een tent ligt? “Dan kun je zien of de jongen open staat voor vragen.”

Puberjongens zijn niet van het lange gesprek, verduidelijkt Marina van der Wal daarbij nog maar even. “Bespreek zo’n thema tussendoor. Een zin per keer. En vooral niet alles meteen benoemen, dat is weer de volwassen benadering.”

Zelf ging ze met haar oudste zoon naar de drogist om condooms te kopen. “Dat moest allemaal kunnen dacht ik, heel vrij en blij.” Veel te open, weet ze nu. “Dan wordt het gênant.”

Lees meer afleveringen van de Opvoedvraag in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden