Is één minuut lijden bij rituele slacht nog acceptabel?

Koeien gaan eerst de 'tunnel' (rechts) in. Bij rituele slacht worden ze 180 graden omgedraaid voor de keel wordt doorgehaald. ©Werry Crone Beeld
Koeien gaan eerst de 'tunnel' (rechts) in. Bij rituele slacht worden ze 180 graden omgedraaid voor de keel wordt doorgehaald. ©Werry Crone

PvdA en D66 werken op de dag dat de Partij voor de Dieren haar wetsvoorstel verdedigt om een einde te maken aan het onverdoofd slachten, nog aan een aanpassing ervan. Het dierenwelzijn moet daarbij voorop blijven staan.

Omdat de achterbannen van PvdA en D66 nogal morren over een verbod op de onverdoofde rituele slacht wordt er de afgelopen dagen met man en macht nagedacht over een manier waarop er toch in Nederland halal- en koosjer vlees kan worden geproduceerd.

Met name bij grote runderen duurt het lang voordat het dier na een halssnede overlijdt. Een tweede snee mag volgens de traditie niet, maar met een haakje de bloedaders in de nek opentrekken waardoor het dier sneller doodbloedt, zou wel een optie kunnen zijn. Dan wordt het dier niet verdoofd, maar overlijdt toch snel.

Stel nou dat het rund toch langer dan een minuut lijdt, kan er ook besloten worden om het dier alsnog met een pin door zijn hoofd direct te doden. Dan is het vlees niet meer koosjer of halal, en kan dus niet als zodanig worden verkocht, maar onder de toezegging van maximaal een minuut dierenleed, kan de onverdoofde rituele slacht misschien wel doorgang vinden.

En is het echt nodig om een dier op zijn rug te leggen alvorens deze de keel door te snijden? Niet alleen PvdA en D66 denken hierover, maar ook VVD en GroenLinks staan welwillend tegenover een 'verbetering' van het wetsvoorstel van Marianne Thieme. Zelfs de voorstanders van de rituele slacht - CDA, ChristenUnie, SGP - zijn er bij gebaat dat de techniek of voorwaarden worden aangepast zodat de rituele slacht voor iedereen acceptabel wordt.

De opgelaaide discussie over het dierenwelzijn leidt ondertussen af van het dilemma waar het wetsvoorstel de Kamerleden aanvankelijk voor stelde: wat weegt zwaarder, dierenrechten of de vrijheid van godsdienst? Dat islamitische en joodse slagers nu nog dieren zonder verdoving mogen slachten is immers een uitzondering in de wet.

Een royale Kamermeerderheid van VVD, PvdA, PVV, SP, D66 en GL wil deze wet aanpassen. Maar om de religieuze achterban te laten zien dat de partijen wel worstelen met het vraagstuk, zal er waarschijnlijk hoofdelijk over de wet worden gestemd. Als elk Kamerlid persoonlijk de afweging mag maken, is een meerderheid plots geen zekerheid meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden