De vraag vanWilma van Meteren

Is een goede buur beter dan een verre vriend?

Deze week zoomde ik willekeurig in op de kaart: Hoogezand-Sappemeer, tegenwoordig Midden-Groningen. Buren knappen er het laatste weekend van deze maand samen de buitenschoolse opvang op, ze houden een sportdag of leren elkaar gewoon gezellig nader kennen.

Op 28 september vieren we Burendag, alweer voor de dertiende keer. Zoveel mogelijk buren met elkaar in contact brengen omdat buurten leuker, veiliger en socialer worden als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor de buurt, is het doel van initiatiefnemers Douwe Egberts en het Oranjefonds.

Het is een succes, dit jaar zijn er ruim 5800 activiteiten door het hele land. Zonnige foto’s van picknickende, groenteplantende en knutselende mensen sieren de website.

Burenruzie

Het is geen overbodige luxe om aan een goede burenrelatie te blijven bouwen. Het programma ‘EenVandaag’ bevroeg dit jaar zijn opiniepanel naar de relatie met buren. Conclusie: een op de vijf heeft te maken met burenruzie, een bevestiging van een eerder onderzoek ‘Burenruzies 2018’. In de randstad is het zelfs een op de vier. Die ruzies gaan over geluidsoverlast, scheldpartijen, rommel of stank. Velen denken dat het nooit meer goed komt en zien als enige oplossing: verhuizen.

Het aantal meldingen blijft toenemen. Vorig jaar kwamen er 17.000 binnen bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Een gevolg van de groeiende bevolkingsdichtheid, denkt Bente London, directeur van de stichting Beterburen. En ‘we kennen elkaar steeds minder’. Andere experts zien dat we minder bereid zijn tot compromissen. Het heeft ook te maken met ‘dunne wandjes’ in de flats. De aard van het conflict is anders in steden (geluidsoverlast) dan in het buitengebied, waar eerder problemen zijn rond het erf of dorpsrelaties.

Veel gemeentes zetten buurtbemidelaars in. “Het begint bijna altijd bij een kleine irritatie”, zegt Catharien Hamerslag, bemiddelaar in Utrecht in Trouw. “Als die kleine irritaties niet worden uitgesproken, lopen de emoties snel hoog op.” En dat kan enorm uit de hand lopen, weten we van de rijdende rechter die zich nogal eens moet uitspreken over overlast, overpad, schuttingen en schuurtjes die niet precies op de erfgrens staan. Echte rechtszaken, nadat buren op de vuist zijn gegaan, zijn er ook.

Discriminatie

Fica Djohani, oprichter van de nationale hulplijn overlast, ziet ook een relatie met discriminatie. “Onbekend maakt onbemind en dat kan tot misverstanden leiden. Daarom adviseren we mensen die net zijn verhuisd, kennis te maken met de buren. Stel jezelf voor en geef ze even een hand.”

Bij nadere bestudering blijkt de kaart van Burendag 2019 nogal wat witte vlekken te bevatten. In het dorp van mijn ouders en mijn eigen wijk zijn er geen speciale activiteiten. In de grote stad houden we vaak buren liever op afstand. Maar mijn moeder (met dementie) is omringd door tal van lieve buren die haar leven verrijken. In het oosten noemen ze dat zo mooi naoberschap.

Mijn vraag: Hoe ziet u de relatie met buren?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar ­lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Wilma van Meteren vervangt enkele weken Monic Slingerland, chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden