IS dreigt met aanslagen op Eiffeltoren en Big Ben

Militairen bij de Eiffeltoren na de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo en een Joodse supermarkt. Beeld AFP
Militairen bij de Eiffeltoren na de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo en een Joodse supermarkt.Beeld AFP

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft nieuwe dreigementen geuit aan het adres van westerse mogendheden. Een woordvoerder van de beweging kondigde aanslagen aan op onder meer het Witte Huis in Washington, de Big Ben in Londen en de Eiffeltoren in Parijs.

Ook Rome, Jeruzalem en Kabul zullen in handen vallen van IS, zegt woordvoerder Abu Mohammad al-Adnani. De dreigementen worden geuit in een audioboodschap van 28 minuten die IS via internet heeft verspreid.

Gisteren heeft IS de belofte van trouw die de Nigeriaanse beweging Boko Haram heeft gezworen geaccepteerd. Beide organisaties, die behoren tot de meest meedogenloze ter wereld, komen steeds verder onder druk te staan. Volgens Al-Adnani is het kalifaat dat IS wil stichten inmiddels uitgebreid tot West-Afrika. Hij drong er bij strijders uit de hele wereld op aan om zich bij Boko Haram aan te sluiten.

IS heeft afgelopen zomer het grootste deel van het noorden en westen van Irak veroverd en heeft ook delen van Syrië in handen. De beweging heeft nu echter grote moeite om zich staande te houden tegenover het Iraakse leger dat rond Tikrit het offensief heeft ingezet. In andere delen van Irak en in Syrië wordt de beweging bovendien gebombardeerd door een internationale coalitie.

Abubakar Shekau van Boko Haram Beeld ap
Abubakar Shekau van Boko HaramBeeld ap

Frontlijn van het kalifaat

Lees ook de reportage van correspondent Remco Andersen aan de frontlijn van het kalifaat: het IS-bolwerk Mosul.

Boko Haram in het nauw

Een grote troepenmacht heeft de strijd aangebonden met Boko Haram en heeft de Boko Haram-strijders al weten te verdrijven uit een tiental dorpen in het noordoosten van Nigeria. Een nieuw Twitter-account van Boko Haram lijkt er echter op te wijzen dat de beweging steun krijgt van propagandisten van IS.

Deskundigen noemen het verbond tussen Boko Haram en IS gevaarlijk. 'Strijders die het steeds moeilijker vinden om naar Syrië en Irak te reizen, kunnen er nu voor kiezen om naar het noordoosten van Nigeria te gaan en het conflict daar een internationaal conflict maken', aldus J. Peter Pham van een denktank uit Washington.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden