IS dreigt burgers met aanvallen in het Westen

Abu Mohammed al-Adnani, een Syriër die zich als de woordvoerder van de IS-terroristen heeft ontpopt. Beeld afp
Abu Mohammed al-Adnani, een Syriër die zich als de woordvoerder van de IS-terroristen heeft ontpopt.Beeld afp

De extremistische organisatie Islamitische Staat (IS) heeft gedreigd met aanvallen op burgers in landen die meedoen aan de internationale coalitie tegen de terreurbeweging. Abu Mohammed al-Adnani, een Syriër die zich als de woordvoerder van de IS-terroristen heeft ontpopt, roept volgelingen op de aanslagen te plegen.

Redactie

Al-Adnani ging vooral tekeer tegen 'de wraakzuchtige vuile Franse ongelovigen'. De Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve heeft vandaag gereageerd. De bewindsman zegt ervan overtuigd te zijn dat zijn land tegen de terreurdreiging is opgewassen.

'Oh gelovige, laat deze strijd niet aan je voorbij gaan, waar je je ook bevindt. Je moet de militairen, de beschermheren, de troepen van de tirannen aanvallen. Val hun agenten en de leden van de veiligheids- en inlichtingendiensten aan', aldus Abu Mohammed al-Adnani. 'Als je een ongelovige Amerikaan of Europeaan - en in het bijzonder de hatelijke en smerige Fransen - of een Australiër of een Canadees of andere ongelovigen uit de groep ongelovigen die oorlog voeren, zoals de burgers van de landen die zich hebben aangesloten bij de coalitie tegen IS, kan vermoorden, vertrouw dan op Allah en vermoord ze op welke manier dan ook.'

'Barbaarse terroristen'
Volgens Cazeneuve bewijst 'dit dreigement om burgers te doden, samen met de massamoorden en de executie van gijzelaars, eens te meer hoe barbaars deze terroristen zijn'. Hij zei dat Frankrijk niet bang is omdat het 'klaar is om op hun dreiging te reageren'.

IS-woordvoerder Al-Adnani zou volgens persbureau Reuters hebben gezegd dat de interventie onder leiding van de VS de 'laatste campagne is van de kruisvaarders'. Adnani riep volgers op om Amerikanen, Canadezen, Australiërs, Fransen en andere burgers van coalitiegenoten te doden.

Vorige week voerde Frankrijk voor het eerst luchtaanvallen uit in Irak tegen IS. De Verenigde Staten hebben de terreurbeweging al eerder gebombardeerd. Beide landen nemen deel aan een coalitie die IS uit Irak en Syrië wil verdrijven.

De Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve. Beeld ap
De Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve.Beeld ap

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden