Is de Tour straks nog een grand cru?

Conflict tussen Tour-organisator ASO en UCI kent torenhoge inzet

Na een schijnvrede van bijna tien jaar werd vrijdag op het hoofdkantoor van Tourorganisatie ASO (Amaury Sport Organisation) in Parijs de strijdbijl weer opgegraven. De ASO trekt zijn uithangbord de Tour de France terug uit de WorldTour, het vehikel van 27 grand cru-koersen van de internationale wielerunie UCI. Wat zijn de implicaties straks voor renners, ploegen maar ook voor de Tour?

De hernieuwde irritatie van de ASO vindt ditmaal z'n voedingsbodem in de hervormingsplannen van de UCI. De overkoepelende wielerbond besloot onlangs op een UCI-congres in Barcelona alle profploegen vanaf 2017 een driejarige licentie te geven voor de WorldTour.

Daarmee zijn de teams niet alleen verzekerd van een startbewijs voor de Tour maar ook de andere koersen in de portefeuille van de Fransen: Luik-Bastenaken-Luik, Parijs-Roubaix, Parijs-Nice, Dauphiné, Waalse Pijl en de Ronde van Spanje. Dat is een doorn in het oog van de ASO, die dopingverdachte ploegen als Astana het liefst wil weren.

Een ander pijnpunt is het voornemen van UCI-baas Brian Cookson om het WorldTour-programma uit te breiden. Daarmee zou de machtsbasis van de ASO worden uitgehold.

Het voornemen van de Tourorganisatie is een bom onder de hervormingsplannen van Cookson. Hoewel de details nog uitgewerkt moeten worden, mikt de UCI kortgezegd op een model 'dat investeringen mogelijk maakt en dat tot stabiele teams leidt'. Licenties voor de WorldTour worden verstrekt op basis van ethische, financiële, organisatorische en administratieve criteria. Ploegen met een langdurige sponsorgarantie, luidt de redenering van de UCI, nodigen renners minder snel uit tot dopinggebruik.

De ASO is de enige partij die de plannen afkeurt. De overige organisatoren, waaronder de Giro d'Italia, Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race alsook het overgrote deel van de profploegen gegroepeerd in het wieler-innovatieplatform Velon, steunen de voornemens van de UCI.

"Deze nieuwe opzet is echter niet in ons belang", reageerde Tourbaas Christian Prudhomme gepikeerd. "Wij geloven in een open systeem waarin de sportieve verdienste de doorslag moeten geven."

De ASO wil zoals in een grijs verleden geschiedde, bepalen wie wel en wie niet aan de start van de Tour verschijnt. Zo zouden slechts dertien van de achttien WorldTour-ploegen in het vervolg een uitnodiging voor de Ronde van Frankrijk krijgen.

Prudhomme liet in een interview afgelopen weekeinde doorschemeren niet te willen breken met de UCI. Wat hij dan wel precies voor ogen heeft, blijft in nevelen gehuld. Duidelijk is in elk geval dat de ASO de ploegen, sponsoren en renners voor een voldongen feit plaats. Wie de Tour wil rijden, dient te buigen voor de Franse grillen. Welke eisen stelt de ASO straks?

De dopingstrijd van de voorbije jaren verbloemde veel oud zeer. Maar echt boteren deed het nooit tussen de Tour en de mondiale wielerbond. De Tour is de grote melkkoe van het wielercircus. De UCI ziet daarvan weinig terug, is een van de grieven. De Franse Tourbazen verwijten de bond op hun beurt draaikonterij en besluiteloosheid.

Mocht de toon volharden dan dreigt mogelijk een scheuring. De retoriek afdoen als een pokerspel gaat voorbij de inzet en die is torenhoog. Nog altijd is de wielersport er niet in geslaagd het dopingspook te beteugelen. Gebrek aan realisme kun je hier uitleggen als gebrek aan urgentie. En dat is precies wat sponsoren niet willen horen.

Hoe nu verder? Niemand die het weet. Ex-coureur en wieleranalyticus Danny Nelissen meent dat de ASO weleens aan het kortste eind kan gaan trekken, schreef hij in het weekeinde in een kort essay op LinkedIn. Nelissen: 'De maand juli is van oudsher een hele krachtige en commercieel interessante maand in de wielersport door de zomervakantie. Door het ontbreken van een WorldTour-wedstrijd in die maand valt een tijdslot open dat weleens door aartsvijand RCS met de Giro d'Italia kan worden ingevuld. Ook de Ronde van Zwitserland, de Ronde van Oostenrijk en de Ronde van Polen liggen op de loer om dit tijdslot in te nemen.'

Pleit dan niets in het voordeel van de ASO? Natuurlijk wel, de Tour de France met name. Het grootste jaarlijks terugkerende sportevenement laat zich niet zo makkelijk buitenspel zetten, getuige de enorme kijkcijfers. Het lijkt daarom uitgesloten dat het laatste woord hierover is gesproken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden