Is de tijd 'nadat' voltooid of onvoltooid?

TON DEN BOON

Op school hebben veel mensen geleerd dat nadat gecombineerd moet worden met een voltooide tijd ('Hij kwam nadat hij had gegeten' of 'Hij zal komen nadat hij heeft gegeten'). Ook Van Dale schrijft nogal streng: 'nadat' wordt altijd met een voltooidetijdsvorm gecombineerd'. In de praktijk is dat niet meer het geval.

Gemiddeld staat nadat elke dag acht keer in de krant en gemiddeld één keer daarvan wordt het woord met een werkwoord in de onvoltooide tijd gecombineerd. Zo schreef de krant gisteren dat de familie van een geëxecuteerde jongeman diens naam wilde zuiveren 'bijna zeventig jaar nadat hij op de elektrische stoel belandde'.

Vooral in sportcommentaren wordt nadat vaak met een onvoltooide tijd gecombineerd. Zo schreef Trouw deze week over een wielerploeg die 'dicht langs de afgrond (gleed) nadat de nieuwe hoofdsponsor afhaakte' en in een tennisbericht stond dat Stanislas Wawrinka afgelopen donderdag de Tsjech Tomas Berdych versloeg 'nadat hij twee dagen eerder al stuntte tegen Novak Djokovic'.

De combinatie van nadat met een werkwoord in de onvoltooide tijd wordt kennelijk niet meer gerekend tot de familie van de heel erge taalfouten, want ingezonden brieven hierover zijn zeldzaam. De taaladviesdienst van de Taalunie raadt het gebruik van de onvoltooide in plaats van de voltooide tijd vooralsnog af als 'niet algemeen (...) en niet voor iedereen aanvaardbaar'. Veel taalgebruikers, vooral sportschrijvers en liefhebbers van sportnieuws, hebben het gebruik van de onvoltooide tijd na nadat echter al in hun hart gesloten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden