De SerieHistorical Roast

Is de roast van Anne Frank nou zo erg?

Anne Frank (Rachel Feinstein) is het onderwerp voor een Historical Roast. Beeld
Anne Frank (Rachel Feinstein) is het onderwerp voor een Historical Roast.

De herrezen Anne Frank incasseert de beledigingen van Hitler. Zo spot de Amerikaanse komiek Jeff Ross met historische figuren in de Netflixserie ‘Historical Roasts’. Is hij deze keer over de schreef gegaan? Verschillende media en de Anne Frank Stichting bestempelden de aflevering over de Tweede Wereldoorlog als een smakeloze satire. ‘Haal het maar weg!’ eiste een groep Australische Holocaustoverlevenden. Dat is niet gebeurd. Want is de roast van Anne Frank nou zo erg?

Drie tijdgenoten van Frank: Roosevelt, sergeant Don Rickles en Hitler schuiven aan om een spottende speech over Anne Frank te geven. Hitler, gespeeld door een acteur met een Joodse achtergrond Gilbert Gottfried, lacht spastisch om zijn eigen grappen: “Van alle verslagen uit de Tweede Wereldoorlog die ik heb gelezen, is jouw boek met afstand het meest brandbaar”. Hij strekt de hand in de Hitlergroet om zich te herinneren hoe groot Anne Frank was toen hij haar voor het laatst zag. Een flauwe mop over de ovens passeert ook de revue. Maar daarbij houden de beschimpingen op. Anne Frank blijft gespaard terwijl Hitler en Roosevelt het eigenlijk flink te verduren krijgen.

Ook historisch figuur herdenken

Waarom roast Ross dan een Joods meisje en geen publiek figuur? Historical roasts draait niet alleen om het verbaal afmaken van het slachtoffer. Het is ook een moment om de historische figuur te herdenken en zelfs vereren. Daarom roostert Ross alleen mensen die hij bewondert. Zo wordt de legendarische frontman Freddie Mercury van de rockband Queen vooral neergezet als inspirerende persoon en charismatische zanger, hoewel de aflevering barst van de grappen over diens seksuele uitspattingen.

De naam van de show suggereert dat het uitsluitend om het verleden gaat. Maar Ross frommelt er, waar hij kan, kritiek op het heden in: het opkomend antisemitisme en de genocide van Rohingya klinken als politiek incorrecte vloeken die terloops zijn mond uitrollen. Daar kan het historisch uitgedoste publiek weer niet om lachen.

In Historical Roasts zijn zes historische figuren aan de beurt. Zijn de doden een gemakkelijker prooi? ‘Die klagen niet zo veel’, zei Ross in een interview. En je kunt van hen leren. Want de show is ook bedoeld als een geschiedenisles. Ross leidt elke gast aan de hand van (pikante) historische weetjes in en prijst zijn rol in de geschiedenis. Daarna volgt een aanval. Het slachtoffer krijgt wel het laatste woord.

Irritant

Helaas zijn die finale speeches minder grappig dan de roast. Dan wordt het zichtbaar dat Ross worstelt met het concept. Want waar trek je nu de grens tussen een leerrijk moment en het lollig roasten van lijken? De gouden inzichten klinken geforceerd en naïef: Freddie Mercury roept op om de ware jezelf te zijn, want ‘je weet nooit wiens leven je kunt beïnvloeden’. Cleopatra: “Als je kennis vergaart en zetten doet, kun je dingen veranderen.”

Die algemeenheden kunnen uit eender welke hoek komen. In een satirisch programma overtuigen ze niet maar zijn ze vooral irritant.

Toch doet het geheel je wel lachen. Als je je ten minste niet vastklampt aan de fatsoensnormen en taboes.

In ‘De Serie’ wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden