Is de partij groen, links of liberaal? Partijvoorzitter Nijhof vindt GroenLinks vooral vrijzinnig

Femke Halsema, nu nog tegenover de regering aan het woord. (FOTO WERRY CRONE, TROUW) Beeld
Femke Halsema, nu nog tegenover de regering aan het woord. (FOTO WERRY CRONE, TROUW)

GroenLinks zoekt naar een nieuwe koers. Meer liberaal? Nee, betoogt Kamerlid Van Gent. „Zie hoe snoeihard D66 ingrijpt in de arbeidsmarkt.”

Cyntha van Gorp

Het was een opvallend bericht deze week op de website van GroenLinks: ’GroenLinks juicht voordracht Neelie Kroes toe’. Eén van de meest linkse partijen in de Tweede Kamer breekt een lans voor een Eurocommissaris van VVD-huize. Goed nieuws dat een sterke vrouw als Kroes in de Brusselse top blijft, oordeelde Kamerlid Mariko Peters. Het leverde een schril contrast op met de teleurgestelde reactie van de SP die de Nederlandse kandidaat een ’echte VVD’er en keiharde liberaal noemde.

Is de steun voor Kroes een incidentele stuiptrekking van een partij die vrouwenemancipatie hoog in het vaandel heeft staan, of had de jongerenafdeling van de VVD een vooruitziende blik toen ze in 2006 Femke Halsema tot liberaal van het jaar kroonde? Geen van beide, meent partijvoorzitter Henk Nijhof.

„Kroes heeft het hartstikke goed gedaan. Ze heeft grote, internationale bedrijven, waaronder Microsoft, op de knieën gekregen. Ik vind het ouderwets om net als de SP gelijk naar iemands politieke kleur te kijken.”

Dat dit het bewijs is dat GroenLinks steeds liberaler wordt, wijst de partijvoorzitter van de hand. „Liberaal is een te economisch getinte definitie, wij zijn helemaal niet liberaal in de klassieke zin van het woord. Het is meer de culturele benadering, ik zou het vrijzinnig willen noemen.”

Toch schurkt de Tweede Kamerfractie steeds vaker tegen D66 en VVD aan als het gaat om zaken als arbeidsmarktbeleid. Was het niet GroenLinks dat streed voor een verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar? Kamerlid Ineke van Gent ziet de link niet. „Wij komen op voor mensen die het niet voor elkaar hebben: flexwerkers, jongeren, ouderen. Dat heeft niets te maken met D66 en VVD. Zie hoe snoeihard D66 ingrijpt in de arbeidsmarkt. Ze laten het vaderschapsverlof in de steek, zijn tegen gesubsidieerde arbeidsplaatsen.”

Toch weet D66 meer virtuele kiezers voor zich te winnen dan GroenLinks. In de laatste peiling van Maurice de Hond scoren de sociaal-liberalen 22 zetels, al dan niet dankzij hun verzet tegen de PVV. Maar aan dat verzet hoeft GroenLinks niet zo nodig mee te doen. „Kiezers weten hoe wij erin staan ”, zegt Nijhof „De positieve lijn van Tofik Dibi is beter dan reageren op onzinnige ideeën of meedoen met populistische denkbeelden. We gaan geen afstand doen van onze idealen, om meer zetels te krijgen. De inhoud moet goed zijn.”

In de gunstigste peiling levert die aanpak GroenLinks vijf zetels extra op. „In het verleden is een deel van de kiezers afgehaakt vanwege onze stijl. Het was te veel dat opgeheven vingertje”, verklaart Nijhof. „We zijn nu toegankelijker geworden, we benadrukken het alternatief. Dat het aanslaat zie je aan de nieuwe kiezers, maar ook aan de nieuwe leden. Van de 575 leden die vandaag op ons congres komen, zijn er 175 nieuw.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden