Is de ov-staking een inspiratiebron geweest? FNV en CNV staken vandaag, hoeveel mensen doen daar aan mee?

Het verlaten Centraal station van Den Haag tijdens de OV-staking. Beeld Phil Nijhuis
Het verlaten Centraal station van Den Haag tijdens de OV-staking.Beeld Phil Nijhuis

Wat de door de vakbonden FNV, CNV en VCP uitgeroepen staking vandaag zal brengen? Twee bonden kunnen op voorhand van de staking er nog weinig over zeggen.

Vier protestbijeenkomsten hebben ze georganiseerd: in Groningen, Arnhem, Den Haag en Eindhoven. De manifestaties duren van elf tot één uur. In Den Haag is er na de manifestatie een mars die om 12.15 uur begint. Dinsdagmiddag om drie uur sloot de inschrijvingstermijn, maar dat zegt volgens zegsmannen van FNV en CNV weinig over te verwachten belangstelling.

“We hebben niet veel inschrijvingen gehad. Maar op 18 maart, toen wij ook actie voerden, was het aantal mensen dat op manifestaties aanwezig was veel groter dan het aantal inschrijvers. Dat kan nu ook gebeuren”, meldt het CNV. “Ik heb nog geen idee hoeveel mensen er zullen komen”, zegt de woordvoerder van de FNV. Vakbondsleden die met de trein naar de manifestaties gaan, maar zich niet hebben laten inschrijven, krijgen hun treinkaartje niet vergoed.

Beide bonden hopen dat de staking bij de ov-bedrijven gisteren een inspiratiebron voor anderen zal zijn. “Bij het ov was de stakingsbereidheid groot, constateert de CNV-zegsman. “Dat is een goed voorteken.” “De staking bij het openbaar vervoer heeft veel aandacht gekregen”, stelt de FNV-woordvoerder. Hij verwacht dat er onder meer in de bouw, metaal en de industrie zal worden gestaakt. Ook in de zorg en het onderwijs proeft hij bereidheid. Schoonmakers op Schiphol staken de hele dag, beveiligingspersoneel doet dat ’s morgens en in de namiddag twee keer 33 minuten. Op Schiphol begint om half één een manifestatie die 66 minuten zal duren.

De bonden willen met hun acties het kabinet verder onder druk zetten. Dat studeert al tijden op een nieuw pensioenstelsel, nadat pogingen om zo’n nieuw stelsel met werkgevers en werknemers te ontwikkelen waren mislukt. De bonden eisen bevriezing van de AOW-leeftijd op 66 jaar en het schrappen van boetes die werkgevers krijgen als mensen voor hun 66ste ophouden met werken. Verder eisen de bonden indexatie van de pensioenen (die stijgen dan met de inflatie mee) én een pensioen voor iedereen, ook voor uitzendkrachten, zelfstandigen en zzp’ers.

Lees ook:

Voor een goed pensioen heeft Nederland wel een ov-staking over

Als het op de AOW-perikelen aankomt, hebben de vakbonden een groot deel van Nederland achter zich staan.

Ov-stakers: Laat je mensen te lang doorwerken, dan zal dat bedrijven in hun kont bijten

Stakers vertellen waarom ze het werk neerleggen. ‘De onregelmatigheid van het werk is slopend.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden