Is de onorthodoxe arrestatie in Almere zo erg als het lijkt?

null Beeld anp
Beeld anp

Half bukkend rent hij naast de politiemotor, zijn rechterhand geboeid naast het stuur. Het filmpje van de 13-jarige arrestant die zondag op een buitengewone manier mee werd gevoerd naar het bureau in Almere, is inmiddels honderdduizenden keren bekeken op internet. Is het zo erg als het lijkt?

Redactie

De politie laat in een verklaring weten zich 'in verlegenheid gebracht' te voelen door de video. Er is een intern onderzoek gestart en contact opgenomen met de ouders van de jongen, die werd aangehouden omdat hij een valse identiteit opgaf. De betrokken motoragent zit voorlopig achter zijn bureau. De politie wil verder niet reageren op het incident.

Mogelijke verklaring
De ernst van het voorval lijkt vooralsnog mee te vallen. Het politiebureau blijkt op loopafstand van de plaats waarop de jongen werd aangehouden te zijn, en in de laatste seconden van het filmpje matigt de agent zijn snelheid waardoor zijn arrestant verder kan wandelen.

"Deze manier van arresteren is onwenselijk, maar wellicht goed te verklaren", stelt Timmer. "Misschien zag de agent geen andere mogelijkheid. Het is in ieder geval bemoedigend dat de politie dit zo serieus oppakt."

Henriquez-zaak
Het filmpje van het incident werd gisteravond op de Facebookpagina 'Justice For Mitch Henriquez' geplaatst. De Arubaanse Henriquez kwam twee weken geleden om het leven na een hardhandige arrestatie in Den Haag. Na zijn dood ontstonden er demonstraties tegen politiegeweld, die leidden tot rellen in de Schilderswijk.

Ook de na aanhouding van zondag kwam er kritiek. Ruim 2100 gebruikers lieten een reactie achter op het sociale medium. "Op het filmpje ziet het incident er inderdaad niet goed uit", aldus Timmer. "De jongen had ook ten val kunnen komen. Deze manier van aanhouden is onorthodox en vergt uitleg."

Minder politiegeweld
Net als in de Henriquez-zaak werd de arrestatie door een omstander vastgelegd met een smartphone. Door dit soort filmpjes is politiegeweld voor de burger misschien zichtbaarder geworden, maar volgens de hoofddocent nemen incidenten als deze niet toe. "Integendeel. Vorig jaar is bijvoorbeeld geen enkele dode gevallen door politiekogels. Dat is sinds de jaren 60 niet gebeurd." Gemiddeld vallen er jaarlijks 3 doden en 16 gewonden door politiekogels.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden