Is de moordenaar Koerd of Turk, dat is de grote vraag

Zwartepieten na liquidatie in Parijs

De man die door de Franse politie op verdenking van de aanslag op de drie Koerdische vrouwen in Parijs is gearresteerd, poseerde naast dure sportwagens, keek naar Turkse maffiaseries en had een garderobe vol met dure pakken. Ömer Güney houdt dus van geld en luxe, dat is duidelijk. De vraag is alleen of hij een Koerd is of een Turk.

De moordenaar van de drie vrouwen wilde niets aan het toeval overlaten. In de middaguren van 9 januari joeg hij in het Koerdische informatiecentrum in Parijs in totaal tien kogels door hun hoofden. De slachtoffers waren Koerdische activisten, waarvan één bijzonder prominent was. Sakine Cansiz (55) was een van de oprichters van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK.

Voordat de Franse politie aan een onderzoek was begonnen, hadden de Turken en de Koerden al een profiel van de dader klaarliggen; volgens de Turkse regering was de aanslag de laatste in de reeks afrekeningen binnen de PKK.

De Koerden daarentegen wisten wel zeker dat de ultranationalistische krachten binnen de Turkse staat de drie vrouwen hadden laten vermoorden. Het doel daarvan zou zijn, de vredesbesprekingen tussen de Turkse regering en de PKK te saboteren.

Ook nu de vermoedelijke dader door de Fransen is opgepakt en steeds meer bekend wordt over deze Ömer Güney, lijken de Turken en de Koerden niet te zullen wijken van hun allereerste oordeel. In Turkse ogen is Güney een Koerd en een PKK'er. Koerden noemen hem een Turkse infiltrant in de PKK.

Voor het ontsluieren van de identiteit van deze geheimzinnige man biedt zijn Facebook-pagina enig soelaas. Güney geeft daar aan Turkije als het beste land te beschouwen en fan te zijn van de serie 'De wolvenvallei', gemaakt door nationalistische Turken.

Zijn met de PKK sympathiserende huisgenoot heeft bovendien gemeld dat Güney grote belangstelling had voor wapens en dat niemand aan zijn mobiele telefoons mocht komen.

Op het eerste gezicht lijkt Güney dus een Turkse nationalist die tegen betaling dit soort klusjes niet zou weigeren. Echter, Güney zat al twee jaar bij de PKK. Hij tolkte voor vooraanstaande PKK'ers.

De man werd blijkbaar zo vertrouwd dat hij met het pinpasje van een van de in Parijs vermoorde vrouwen, PKK-icoon Cansiz, duizend euro mocht opnemen. Op de dag van de aanslag reed hij de vrouw zelfs persoonlijk naar het pand van de PKK.

Kan de Koerdische afscheidingsbeweging zo naïef zijn geweest om een Turkse radicale ultranationalist, die zich voordeed als een Koerd, zolang in de armen te sluiten? Hebben ze dan nooit eens een blik op zijn Facebook-pagina geworpen?

Het verhoor van Güney wordt vooralsnog voortgezet door de Franse politie. Ondertussen is bekend geworden dat ook de Turkse politie zich over deze man gaat buigen. Want afgelopen jaar is hij tien keer naar Turkije afgereisd.

Het onderzoek van de Turken moet uitwijzen wie de geheime contacten van deze Ferrari-liefhebber in Turkije waren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden