Is de Grexit nu echt nabij?

Beeld ANP XTRA

Griekenland moet uit de euro stappen nu de Grieken hun economie niet willen hervormen, zei VVD-Europarlementariër Hans van Baalen vandaag in het radioprogramma Kamerbreed. Hij is lang niet de enige die een Grexit verwacht. Ook de Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz zei deze week nadrukkelijk dat een exit van Griekenland uit de Europese Unie bijna onvermijdelijk is.

Volgens Europarlementariër Van Baalen is er al teveel geld is gegaan naar Griekenland: "We zijn al vijf jaar bezig met Griekenland, we hebben ze 500 miljard geleend. Laten we het maar gewoon weer met de drachme proberen." Als het aan Van Baalen ligt, hoeft Griekenland niet meer te rekenen op Europese steun, ook niet als het land uit de euro is gestapt. "Dan hadden ze moeten aantonen dat ze goed zijn voor hun woord en dat is niet gebleken. We hoeven ze niet meer te steunen, of ze nu de euro of de drachme hebben."

CDA-Europarlementariër Esther de Lange zei Griekenland binnen de euro te willen houden. Volgens haar SP-collega Dennis de Jong moeten de Grieken zelf uitmaken of ze in de euro willen blijven.

Dichter bij omvallen dan ooit
Het is vandaag op de kop af vijf jaar geleden dat Griekenland voor het eerst steun kreeg vanwege de eurocrisis. Op 2 mei 2010 stemden het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de landen van de eurozone in met een eerste noodpakket aan leningen. Het plan was om de Grieken er in drie jaar weer bovenop te helpen.

Dat is niet gelukt. In plaats daarvan lijkt het Zuid-Europese land dichter bij omvallen dan ooit tevoren.Griekenland en de andere eurolanden zijn nog altijd aan het onderhandelen over de voorwaarden voor nieuwe noodleningen. Griekenland moet dan wel werk maken van economische hervormingen. Zonder de leningen dreigt het land af te stevenen op een faillissement.

Onvermijdbaar

Niet alleen politici maken zich zorgen over de Griekenlandkwestie. Ook de Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz zei deze week expliciet in een interview dat hij een exit van Griekenland uit Europa zeer waarschijnlijk acht. Stiglitz vergeleek het met een treinongeluk dat niet meer te stoppen is: "Alleen iemand als Angela Merkel zou misschien nog in kunnen grijpen om een crisis te voorkomen", aldus Stiglitz.

In januari sprak Stiglitz zich al uit over over de Eurocrisis: "Hoewel het begon als een experiment om de landen dichter bij elkaar te brengen, heeft niets Europa zo verdeeld als de euro", zei Stiglitz destijds tegen CNBC. Volgens hem heeft niet alleen Griekenland fouten gemaakt, maar ook Europa: "Europa maakte nog veel grotere fouten. Ze gaven Griekenland een giftig medicijn. Het leidde tot een grotere schuld en een krimpende economie."

Volgens Stiglitz is het overigens niet terecht dat alle negatieve aandacht naar Griekenland uitgaat. Spanje is er volgens hem net zo slecht aan toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden