Is de goedlachse collega een seksist?

Beeld thinkstock

Beste Beatrijs,
Bij mij op kantoor werkt sinds een jaar een leuke man van halverwege de veertig. Hij is goedlachs, gezellig en collegiaal. Met zijn aanwezigheid brengt hij leven in de brouwerij op de afdeling die wordt bevolkt door wat serieuze, hardwerkende mensen. Er werkt ook een collega van midden twintig. Zij is wat je noemt een mooie meid, die veel zorg besteedt aan haar kleding en uiterlijk. Soms drinken we op vrijdag na het werk een borreltje met z'n allen.

De mooie meid beklaagde zich onlangs bij mij over het gedrag van de gezellige collega, die al een paar keer ongepaste opmerkingen tegen haar had gemaakt. Bijvoorbeeld: zij trekt haar warme trui uit in de kroeg, hij zegt lachend: 'Ga zo door!' Of: zij verzucht dat ze toch niet altijd op dezelfde afdeling kan blijven werken, hij zegt dat ze meteen bij zijn team mag aanschuiven zonder diploma's te overleggen. Zij vindt hem een seksist, en heeft zich voorgenomen hem binnenkort en plein public de les lezen. Ik weet niet goed wat ik er van moet vinden. Zal ik hem waarschuwen?

Gezellig bedoeld seksisme

Beste Gezellig bedoeld seksisme,
Laatst zat ik in de zaal bij een forum met vier heren en een dame die door de voorzitter (man) een voor een geïntroduceerd werden. Toen de jonge vrouw als laatste aan de beurt was, vond de voorzitter het nodig om het woord 'aantrekkelijk' in zijn introductie te laten vallen. Het was maar één woordje, ongelogen bovendien - toch detoneerde het naar mijn gevoel. Dit was een forum over serieuze zaken: iedereen, inclusief de jonge vrouw, werd netjes ingeleid met de noodzakelijke achtergrondinformatie over diens of dier expertise, wat deed dat woordje 'aantrekkelijk' daar? Niet informatief, want iedereen kon zelf zien dat ze er goed uitzag. Niet relevant, want daar ging de discussie niet over. Ik kon er maar een woord voor verzinnen: seksistisch!

Eigenlijk is seksisme altijd vervelend, of het nu in de werksfeer plaatsvindt of in de vrije tijd. Waar cabaretiers in zalen volop mee scoren (het uitvergroten van stereotiepe verschillen tussen mannen en vrouwen ís ook echt grappig) valt al snel dood wanneer het tegen een specifiek persoon wordt gedebiteerd bij wijze van grapje of dubbelzinnigheid. Het is nu eenmaal niet leuk om te worden aangesproken als vertegenwoordiger van een demografische categorie. De aangesprokene wordt aldus ontdaan van zijn of haar persoonlijkheid en gereduceerd tot dat ene kenmerk. Het bij herhaling benadrukken van de fysieke aantrekkelijkheid van deze jonge vrouw door die ene gezellige collega valt onder onversneden seksisme, waarvoor hij een bekeuring verdient, althans een vriendelijk verzoek om er alsjeblieft mee op te houden, omdat deze belegen vorm van vrouwenbejegening irritant, vermoeiend en hopeloos niet-leuk is.

Of u uw collega moet waarschuwen of dat de vrouw in kwestie hem een keer een verbale tik op z'n neus geeft, maakt weinig uit. Het zou ook al schelen, wanneer de rest van het gezelschap niet schaapachtig zou zitten meelachen met de ongein.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden