Is de eurocrisis voorbij?

Beeld ANP XTRA

Griekenland kan weer geld lenen en Portugal doet het economisch beter dan verwacht. Positieve berichten over landen die nog niet zo lang geleden aan de financiële afgrond stonden. Is de eurocrisis nu echt voorbij? Economieredacteur Esther Bijlo ziet licht het einde van de tunnel, maar het is nog te vroeg om te spreken van een einde aan de crisis. Er zijn nog genoeg problemen om opgelost te worden.

De belangstelling voor de staatsobligaties van Griekenland was groot. Wat zegt dit?
Dit geeft aan dat beleggers weer vertrouwen hebben in Griekenland. Het is heel gunstig dat Zuid-Europese landen weer tegen een lage rente geld kunnen lenen en dat Griekenland zelfs de kapitaalmarkt op kan. Beleggers betwijfelen niet meer of de Eurozone bij elkaar zal blijven. In tegenstelling tot 2011, toen die aarzeling er zeker was.

Waar komt dit vertrouwen vandaan?
De uitspraak die Mario Draghi, de Italiaanse president van de Europese Centrale Bank (ECB), deed in juli 2012 heeft veel goed gedaan voor het vertrouwen. Draghi zei dat hij "alles zal doen om de euro te redden". Er is geen angst of speculatie meer dat de eurozone uit elkaar valt. Ook de bankenunie die de Europese Unie aan het opbouwen is geeft vertrouwen dat de toekomstige risico's op een andere manier zullen worden beheert.

Hoe gaat het met de economieën in deze landen?
Het gaat de goede kant op met Griekenland, Spanje en Portugal. De rentes op de staatsobligaties zijn gedaald, wat betekent dat het risico op deze markten lager wordt ingeschat. Beleggers hebben er vertrouwen in dat zij hun uitgeleende geld ook daadwerkelijk terugkrijgen.

Is er alleen positief nieuws te melden?
Nee, er is ook een andere kant aan de medaille. De werkloosheid in deze landen is nog steeds erg hoog. Hoewel het aantal mensen zonder werk in Portugal rap daalt, ligt het werkloosheidspercentage rond de vijftien procent. In Griekenland neemt de werkloosheid nog steeds toe en is dit nog altijd rond de zevenentwintig procent.

Overheden hebben sterk moeten bezuinigen onder druk van Brussel om meer concurrerend te worden. Nu krijgen zij weer een kleine beetje ruimte om zelf te besteden. Maar er gaat een lange tijd overheen voordat dit te zien is in de werkloosheidscijfers, het heeft een vertraagd effect. De werkgelegenheid hobbelt er achteraan.

De belangrijkste vraag is nu hoe lang het gaat duren tot de werkloosheid daadwerkelijk daalt. Als dit te lang duurt en de banen uitblijven, dan zorgt dit voor onrust. Die sociale onrust is een grotere risicofactor dan financiële onrust. Er zit een grens aan het incasseringsvermogen. Er moet zicht zijn op verbetering van de leefomstandigheden wil het niet ontploffen.

Welke invloed hebben de ontwikkelingen in Griekenland op Nederland?
Voor Nederland is alles wat bijdraagt aan rust in de muntenunie goed. Alles wat goed is voor Griekenland is goed voor Nederland.

 
Beleggers hebben weer vertrouwen in Griekenland
Esther Bijlo
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden