Is de eerste kus beslissend?

Beslissend waarvoor? Ter beantwoording besloten Amerikaanse psychologen de kus eens uit te kleden, in het vakblad Evolutionary Psychology. U begrijpt het al, vrouwen zoenen om de emotionele band. Mannen ook, maar hun kus heeft vooral iets van een spierinkje in de hoop op kabeljauw: seks. En meer dan de helft van de mannen houdt daar ook van zonder zoenen.

In grote lijnen weet u nu de uitkomst, gaan we naar de details. Eerst wat theorie: hoe helpt de kus ons een relatie in? Eén hypothese zegt dat we haar gebruiken als onderzoeksinstrument. De vrouw proeft er de man mee, zijn vitaliteit of geschiktheid als partner. Daar heeft zij dé reuk en smaak voor, waar de man over minder fijne antennes beschikt.

De tweede hypothese maakt van de kus een emotioneel bindmiddel. Nergens ter wereld kan strelen of handje vasthouden er tegenop. Feromonen en speeksel worden uitgewisseld, en in de kus zit iets van „ik neem je, met alle risico’s”. Vandaar ook dat prostituees in deze liever (emotioneel) afstand houden.

Veronderstelling drie: we kussen in de hoop op meer. Zo zoent de man zich naar seks toe, desnoods onder dwang. Mogelijk is hij liefhebber van de nattere kus om aansporende hormonen over te brengen. Daar probeert hij ook kortstondige partners mee te winnen.

We geloven het, maar laat de praktijk het zeggen. De psychologen ondervroegen 1041 studenten uit New York. Vraag: hoe belangrijk zijn partners adem en smaak? Ja hoor, de vrouw blijkt kieskeuriger. En is kussen voor de seks belangrijk? Nee, zegt 53 procent van de mannen. Maar zes van de zeven vrouwen moeten niet aan zoenloos vrijen denken, noch met hun vertrouwde vriend, noch met een tussendoortje.

Natuurlijk zien mannelijke studenten een kus vooral als uitnodiging voor seks. En ze geloven in het verzoenende effect van de ’kus na het gevecht’, maar het bindende motief ervan voelen ze in de loop van een langere relatie wegebben. Vrouwen schudden heftig van niet, ze hechten sowieso meer aan zoenen.

Nu komen we dichterbij. Hoe nat wensen we te kussen? De man liefst altijd nat, met een lange én korte relatie. En graag tongzoenen: hij wil aansporen, al is onzeker of hij echt hormonale boodschappen mee zendt. Mocht het niet tot een natte tongzoen komen, dan nog is hij gaarne bereid.

Alle vooroordelen worden bevestigd: vrouwen reserveren zulk intiem kussen en het eventuele vervolg liever voor het langlopende contract. Alsmede het zoenen ná de daad. Mannen tonen zich ware opportunisten: kussen met iemand tot wie ze zich amper aangetrokken voelen? Moet kunnen! En vrijen dan? Het is minder, maar ach, vooruit.

Terug naar de hoofdvraag: doet de eerste kus ertoe? Man én vrouw bezwoeren dat ze geen blijvende relatie aanknopen omdat iemand de eerste keer een formidabel kusser blijkt. En andersom: wel eens een lekker ding gekust, terwijl het daarna onmiddellijk over was? Ja, 59 procent van de mannen en 66 procent van de vrouwen was ooit in één keer uitgezoend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden