Is de baard passé? Van vrouwen hoeft het niet meer

Minister Ronald Plasterk met baard Beeld anp

Australische onderzoekers hebben onderzoek gedaan naar een van de belangrijkere hedendaagse issues: de baard. De laatste jaren hebben heel wat trendy mannen een donsje op de kaak laten groeien. Toch is er slechts nieuws voor hipsters die gehecht zijn aan hun baard. De baard zou binnenkort wel eens over zijn hoogtepunt heen kunnen zijn, voorspellen onderzoekers.


De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat bebaarde mannen minder aantrekkelijk worden geacht door vrouwen wanneer gezichtsbeharing meer gebruikelijk is. Dus: hoe hipper de baard, des te minder je je onderscheidt van andere mannen, en de kans op succes bij de vrouwen slinkt.

Sterker nog, vrouwen die een reeks baardmannen voorbij hadden zien komen, gingen een gladgeschoren man aantrekkelijker vinden. Het omgekeerde is echter ook het geval: Behaarde mannen worden aantrekkelijker gevonden als zij worden omringd door gladde gezichten.

Lone wolf
Voor de verstokte baardliefhebber is er dus hoop. Mocht de trend definitief overwaaien, maar je wilt als 'lone wolf' je baard niet meer kwijt, dan neemt daarmee je aantrekkelijkheid toe. Vasthoudendheid loont dus in dit geval.

De onderzoekers lieten 1453 vrouwen foto's zien van mannen. Van de 36 foto's werden de eerste 24 gebruikt om vrouwen te laten wennen aan bebaarde mannen, gladgeschoren heren of een combinatie van beiden. Bij de laatste twaalf foto's werd gevraagd de mannen, met of zonder baard, te beoordelen op aantrekkelijkheid.

De resultaten lieten zien dat de beoordeling van vrouwen sterk afhankelijk was van wat zij daarvoor hadden gezien aan gezichtsbeharing. Dit is wat de onderzoekers noemen "negatieve frequentie-afhankelijke seksuele selectie": het aantal baarden in de omgeving heeft een negatief effect op de selectie. Wat vaker voorkomt wordt minder aanlokkelijk.

Radiomaker en presentator Eric Corton is een gekend baarddrager Beeld anp

Zeldzaam of trendy
Robert Brooks van The University of New South Wales: "Het lijkt erop dat een baard voordeel oplevert wanneer die zeldzaam is. Wanneer ze gewoon zijn of in de mode, dan worden ze als trendy bestempeld en is het voorbij met de aantrekkingskracht."

Volgens de onderzoekers is het moeilijk te voorspellen of het ook zo werkt in de echte wereld, maar het zou goed kunnen zijn dat de baardtrend op zijn hoogtepunt is. "Ik denk dat we bijna bij het omslagpunt zijn. Normaal duren dit soort cycli dertig jaar, maar door het internet gaat het nu veel sneller", aldus Brooks.

Brooks en zijn collega's vervolgen hun baardenstudies met een onderzoek naar het verband tussen gezichtsbeharing en mannelijkheid. "Want we weten eigenlijk nog steeds niet wat nu de functie is van de baard."

Televisiepresentator Arie Boomsma varieert tussen glad, stoppels en een flinke baard Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden