'Is dat vrijheid van onderwijs: uitsluiting?'

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam vreest dat hoofddoekverbod tot segregatie leidt

"Ik ben bang dat meer bijzondere scholen nu kinderen van een ander geloof zullen weren", zegt PvdA-Kamerlid Martijn van Dam. Hij nam vorige week het initiatief tot een debat over het verboden hoofddoekje op het Don Bosco College in Volendam. "Vroeger werkten scholen volgens de richtlijn dat alleen als een school echt heel veel deed aan het geloof, ze kon eisen dat er niemand van een andere geloofsrichting rondliep. Hoogstens vijf procent van de scholen in Nederland. Maar bij het Don Bosco College gaat het om een school die eigenlijk alleen in naam nog katholiek is. Daar zijn er veel meer van."

Waar bent u precies bang voor?
"Dit verbod kan gevolgen hebben voor de segregatie. Maar er is ook een principiële vraag die ik aan de orde wil stellen: Is dit nou onderwijsvrijheid, dat een school een leerling van een ander geloof uitsluit?"

Wat kan de Kamer doen?
"De Kamer kan niet veel doen, behalve heldere antwoorden vragen van het kabinet. Ik ben benieuwd hoe het hier tegenaan kijkt, hoe het kabinet de mogelijke segregatie beoordeelt die van deze uitspraak het gevolg kan zijn, als ook andere scholen de mogelijkheid die deze uitspraak biedt, gaan benutten. Uiteindelijk kan de Kamer de wet wijzigen en scholen dwingen alle leerlingen te accepteren die zeggen de grondslag te onderschrijven, maar daar is nu geen meerderheid voor."

Maar konden bijzondere scholen niet al leerlingen weigeren?
"Niet op deze manier. Ze konden wel bijvoorbeeld een heel hoge ouderbijdrage vragen - een klassieke truc om groepen scholieren uit te sluiten. Of ze hadden een algemene regel die het dragen van hoofddeksels verbood. Of de scholen deden veel meer aan het geloof."

Kan het per school verschillend zijn?
"Zeker. Je kunt zeggen dat de schooldirecteur het vast het beste weet. Zo zijn er op een Utrechtse school regels gesteld, toen meisjes elkaar gingen opjutten steeds grote hoofddoeken te dragen. Dat is begrijpelijk. Maar alleen 'katholiek' in je naam mag geen reden zijn iemand uit te sluiten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden