Is dat veel, 73 verdachte tennisduels?

Gokwaakhond komt met cijfers matchfixing

De in Brussel gehuisveste Europese gokwaakhond ESSA publiceerde gisteren een lijst met mogelijke gevallen van matchfixing in 2015. Tennis is een van de sporten die in het rapport voorkomt. Volgens gegevens van de ESSA, gebaseerd op een systeem dat vreemd gokgedrag registreert, waren er vorig jaar 73 verdachte tenniswedstrijden. Waarvan twee in Nederland.

In de tijd dat doping, corruptie en matchfixing de geloofwaardigheid van de sport in het algemeen aantasten, gaan bij dit soort berichten meteen allerlei alarmbellen rinkelen. Maar is dat terecht? Als we kijken naar dat aantal van 73, dan lijkt dat veel. Maar alleen al deze week worden er in de drie ATP-toernooien en de drie Challengers in totaal ¿ enkel- en dubbelspel ¿ 415 partijen gespeeld.

Dat aantal wordt nog meer dan verdubbeld door de negen Futuretoernooien, het laagste niveau in het proftennis, die er deze week over de hele wereld worden gespeeld. Ruim duizend partijen in een week, vermenigvuldigd met vijftig, maakt zo'n 50.000 tenniswedstrijden in een jaar. En dan hebben we het alleen nog over de mannen. Dan valt het wel mee als er aan 73 wedstrijden een luchtje van matchfixing hangt.

En van die verdachte partijen is er alleen een vermoeden dat er iets niet klopt. Een afwijkend gokpatroon kan wijzen op manipulatie van uitslagen. Maar harde bewijzen komen vrijwel nooit op tafel. De bewijsvoering is het grote probleem in matchfixing. Als spelers ontkennen, kan de Tennis Integrity Unit (TIU), de instantie die de geloofwaardigheid van het tennis moet bewaken, vaak niets meer doen.

Twee van de door de ESSA als verdacht aangemerkte tennispartijen vonden vorig jaar in Nederland plaats. Om welke wedstrijden het gaat, en op welk niveau, is niet duidelijk. In juli vorig jaar ontstond er op de Metsbanen in Scheveningen ophef over de partij tussen de Kazachstanen Alexander Nedovsjev en Andrei Golubev. De TIU werd ingeseind over vreemde gokpatronen, maar tot dusver werd er niets meer over gehoord.

Dit jaar waren er twee zeldzame bekentenissen van tennissers. De Thai Jatuporn Nalamphun werd vorige week voor achttien maanden geschorst en hij kreeg een boete van 5000 dollar. De 22-jarige Nalamphun had toegegeven dat hij zich in 2014 schuldig had gemaakt aan matchfixing. In zijn carrière als tennisser verdiende Nalamphun, die nooit de wereldranglijst haalde, 682 dollar.

In januari stond de Australiër Nick Lindahl terecht voor een rechtbank in Sydney. De 27-jarige oud-tennisser bekende dat hij in september 2013 bij een klein toernooi in Toowoomba opzettelijk had verloren van een lager geklasseerde speler. Lindahl, tegewoordig actief als coach, had twee gokkers geïnformeerd dat hij de partij zou verliezen. De rechtbank doet op 15 april uitspraak in de zaak.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden