Is dat mooi of niet, die grijze man op de bank?

Graag wil ik het hier hebben over Roy Hodgson, de grijze man die bij Engeland op de bank zit, en met enorme tegenzin en zo kort mogelijk over de knokkende en zuipende barbaren, bij wie je in hun eencelligheid niet hoeft aan te komen met de grijze man die op de bank zit.

Met zijn Angelsaksische inslag, en wie weet toch enige coulance van dien, zei Tom Egbers zaterdagmiddag in het rustige Bordeaux dat ook de politie aan de barbarij van de voorgaande dagen in Marseille had bijgedragen, en jongens uit Marseille.

Algemeen Dagblad-collega Sjoerd Mossou, opgegroeid op de staantribunes, was zaterdag ter plekke. Hij concludeerde op Twitter, na alles wat hij had gezien, gehoord en gelezen, dat de Engelsen vaker een magneet voor geweld waren dan de aanstichters.

Dan denk ik toch: een magneet voor geweld, stel dat je het al bent, ben je niet zomaar.

Volgens onderzoek van de Uefa hebben Russische fans zich zaterdag in het stadion het meest misdragen. Het zal wel. Weinig staat me meer tegen dan het analyseren van supportersgeweld, het analyseren van eencelligheid.

De magneten voor geweld, die eerder in Marseille toch alles kort en klein hadden geslagen, kunnen die snappen wat er gaande is met hun voetbalteam? Kunnen ze aanvoelen hoe mooi dat is, en hoe anders: de 68-jarige grijsaard op de bank, hun coach, die een elftal opstelt met vier begintwintigers, een jongen van 20, een van 21 en twee van 22?

Toernooi na toernooi riep geen land zoveel leedvermaak op als Engeland, vooral omdat ze zich steeds weer zo goed vonden en dat natuurlijk niet bleken te zijn. Dan kan - vooruit, iets van Angelsaksische coulance - hier en daar eens een stop doorslaan. Maar nu heeft Engeland helemaal geen onaardig team, en dat is al langer zo - voor wie dat wilde zien.

Roy Hodgson, de grijze man op de bank, is zo'n karakteristiek Engelse coach in het genre van Sam Allerdyce en Harry Redknapp. Tactisch geef je ze geen stuiver: wekelijks zeggen ze bij 'Match of the day' dat de 'lads' hard gewerkt hebben en als er is verloren, volgende keer beter. Is dat mooi of niet, dat zo'n man aan de kant zit bij het danig opgefriste Engeland?

Of hij daarmee meer in zijn mars heeft dan je hem zou geven, mag nog de vraag zijn. Het was niet zo slim om voor de laatste minuten geen lange speler te koppelen aan de grote Russische verdediger Berezoetski, die de gelijkmaker nog kon forceren, een kop of drie boven de kleine back Rose.

Maar Gary Lineker maande zijn landgenoten onmiddellijk tot rust. Engeland speelde goed en het was bemoedigend, twitterde hij. Hij had gelijk - voor iedereen met meer dan één hersencel dan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden