Klein Verslag

Is dat iets waar Amerikanen goed in zijn, feestelijk rouwen?

Beeld Wim Boevin000

Meest nieuwswaardig aan de begrafenis van Barbara Bush was het ogenblik dat de televisiecamera opving van een korte uitwisseling tussen Melania Trump en haar buurman Barack Obama. 

Niet dat iemand hoorde waar het over ging, daar op de eerste rij van die kerk van Houston, maar het buitengewone was dat beiden lachten; de lach van Obama is bekend, maar de lach van Melania, die was zoeter dan ooit was gezien naast haar man.

Bekijk hieronder het verslag van CNN over de lach van Melania Trump en Barack Obama.

Donald was er niet, op die begrafenis van een voormalige first lady uit de grote familieclan van de Bushen, echte Amerikaanse politieke aristocratie. Als officiële reden droeg het Witte Huis de rompslomp aan van de beveiliging die Trump als president omgaf, en die ontwrichtend zou werken op de begrafenisceremonie; bovendien wilde de president op deze wijze zijn respect betuigen voor de Bush-familie.

Dat doe je doorgaans eerder door je aanwezigheid dan door je afwezigheid, maar meegespeeld zal hebben dat in de familie Bush weinig warmte is voor de huidige president (George H. W. en George W. hebben, hun republikeinse wortels ten spijt, niet op hem gestemd).

Vanwaar die vrolijkheid?

Goed, de vriendelijkheid tussen Melania en Barack viel op, maar leek ook niet veel meer dan hoffelijkheid bij een moment waarop je tegengestelde posities even kan laten varen, hoe graag ook sommigen er de bevestiging in zouden willen zien dat Barack Obama een veel aangenamer persoon is dan Donald Trump. Maar aandacht trok ook de groepsfoto die later naar buiten kwam, met daarop vier oud-presidenten, drie met hun first ladies. En Melania. Ze lachten allemaal voluit, ook de net weduwnaar geworden George H.W. in zijn rolstoel. Vanwaar die vrolijkheid op zo'n dag van rouw?

Die viel te begrijpen als je de dienst in de kerk had gevolgd. Barbara Bush was een dominante en geestige vrouw, bij familiediners lachten kinderen en kleinkinderen zich tranen om haar.

Een van haar zonen, Jeb, sprak tijdens de dienst en begon meteen maar te vertellen dat zijn moeder hem had opgedragen niet huilerig te doen en Jeb hield zich staande, hoewel hij even wankelde toen hij opmerkte dat zijn moeder tot haar einde mooi was gebeleven.

Zijn moeder noemde haar stijl van opvoeden een weldadige dictatuur en Jeb Bush zei tot hilariteit van de genodigden dat die niet altijd weldadig was. Er werd in de dienst in de Episcopale Kerk dus niet alleen furieus en hartstochtelijk gezongen door een enorm koor, maar ook veel en gul gelachen, ook bij de opmerkingen van Bush-biograaf en historicus Jon Meacham.

Moederlijke troost

Meacham was eens in een boekhandel door een vrouw aangesproken die hem vroeg of hij een boek voor haar wilde signeren. Tot ontzetting van de auteur kwam ze aanzetten met een roman van John Grisham.

Toen Meacham er later aan Barbara Bush over vertelde, hopend op wat moederlijke troost, (in beeld schudde George W. al van de lach) zei Barbara: 'Maar wat erg voor John Grisham, dat is zo'n goed uitziende man!'

Is dat iets waar Amerikanen goed in zijn, die fenomenale lichte toets in situaties van rouw, dat amusement in het afscheid nemen? Waar na zo'n voltooid leven een traan vloeit, kan een lach niet ver meer zijn.

Met het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen. Lees hier meer afleveringen van zijn Klein Verslag.

Lees ook: Barbara Bush (1925-2018): van First Lady tot First Mother

Barbara Bush stond bekend als bescheiden maar later werd haar toon scherper. Lees het profiel van de enige vrouw die tijdens haar leven zowel presidentsvrouw was als de moeder van een president.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden