Is Clinton de eerste macho-vrouw die de baas wordt van de VS?

Hillary Clinton tijdens een toespraak in Los Angeles. Beeld ap

Hillary Clinton wist het zelf ook: "We staan op de drempel van een grote historische gebeurtenis", sprak ze gisteren. Ze kreeg gelijk. Met de winst in de staat Puerto Rico behaalde Clinton het magische aantal van 2383 kiesmannen. Dat maakt haar volgende maand bij de Democratische conventie de presidentskandidate, berekende persbureau AP en CNN. Daarmee is ze de eerste vrouwelijke presidentskandidaat ooit in de Verenigde Staten.

Clinton gaat aan de leiding, maar tegenkandidaat Bernie Sanders wil nog niets weten van opgeven. Zijn hoop is gevestigd op de supergedelegeerden. Zij zijn niet verbonden aan een staat en stemmen onafhankelijk. Sanders denkt dat hij er nog genoeg aan zijn kant kan krijgen. Toch lijkt Clinton op veel steun te kunnen rekenen, genoeg om het op te nemen tegen de Republikeinse kandidaat Donald Trump.

Het is de tweede keer dat Clinton zich verkiesbaar stelt. De eerste keer, in 2008, moest ze het afleggen tegen de huidige president Barack Obama. Hij werd de eerste Afro-Amerikaanse president.

Ook ditmaal kwam Clinton niet in een gespreid bedje terecht. Tegenkandidaat Bernie Sanders is aanzienlijk populairder onder vooral jongeren en oudere blanke mannen met een links progressief profiel.

Profiel
Imago speelt bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen altijd een belangrijke rol. Bij de verkiezingen acht jaar geleden won Obama het omdat hij zich vooral profileerde als kalm en betrouwbaar. Hij kon zich volgens Sanderijn Cels, onderzoekster naar politieke communicatie en medewerker aan Harvard University's Kennedy School of Government, niet laten voorstaan op het feit dat hij Afro-Amerikaans is. Dat zou sommige groepen de stuipen op het lijf jagen. Zijn imago werd destijds in Trouw omschreven als 'vrouwelijk'.

Clinton kent een vergelijkbaar probleem. Als zij zich nadrukkelijk als vrouw zou profileren, jaagt ze grote groepen kiezers tegen zich in het harnas. Volgens Cels 'maakt een blondine die zich een typische feminiene stijl aanmeet, weinig kans. Daarvoor bestaan er teveel vooroordelen ten aanzien van een vrouwelijk leider'.

Ook in de huidige strijd om het kandidaatschap toont Clinton zich weinig feminien. Ze komt met concrete plannen en benadrukt haar jarenlange ervaring en presenteert zich als de betrouwbare, pragmatische kandidaat bij wie de erfenis van Obama veilig is.

Running mate
Nu al barsten de speculaties los over wie Clinton's 'running mate' en uiteindelijk vice-president zal worden. De kans dat dit ook een vrouwelijke kandidaat wordt lijkt uitgesloten. Een running mate is doorgaans de tegenhanger van de presidentskandidaat en vult deze aan op punten waar hij of zij bij de kiezers een achterstand heeft.

Voor Clinton zal dat iemand moeten zijn die vooral bij jongeren en oudere, progressieve blanke mannen populair is. Bij voorkeur een man met een vrouwelijk profiel. Toch staat er op het lijstje namen dat The New York Times samenstelde ook twee vrouwen.

In een interview met televisiestation MSNBC zegt Clinton niet op zoek te zijn naar een 'Grizzly Adams-achtige man'. "Ik ben op zoek naar een sterk team en de belangrijkste in dat team is de running mate. Het maakt niet uit of dat een man of een vrouw is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden