IS claimt onthoofding Kassig in nieuwe video

Peter Kassig tijdens de aankondiging van zijn onthoofding, begin oktober Beeld Screenshot
Peter Kassig tijdens de aankondiging van zijn onthoofding, begin oktoberBeeld Screenshot

Terreurbeweging Islamitisch Staat beweert de Amerikaan Peter Kassig (26) te hebben onthoofd. IS publiceerde vandaag een video waarin een hoofd op de grond ligt voor de voeten van de in het zwart geklede beul. De beul stelt dat het hoofd van Kassig is. De echtheid van de video is nog niet door andere bronnen bevestigd. Kassig zou de zesde westerse gijzelaar zijn die is onthoofd door IS.

Het is nog niet duidelijk of de video een antwoord is op de bombardementen op IS gisteren, waarbij John de Jihadist gewond raakte. In de video is ook de massa-onthoofding te zien van een groep van een kleine 20 Syriërs. Waarschijnlijk gaat het om regeringstroepen die trouw waren aan het regime Assad.

Kassig diende in 2007 als militair in Irak. Een jaar later verliet hij het leger met eervol ontslag op medische gronden. In 2013 ging hij naar Syrië om daar vluchtelingen te helpen. Een jaar geleden, in oktober 2013, werd hij ontvoerd door de IS-strijders. Kassig heeft zich volgens vrijgelaten medegevangen bekeerd tot de islam en noemde zichzelf Abul-Rahman Kassig.

Vijf eerdere video's
Eerder publiceerde IS video's van de onthoofdingen van de Amerikaanse burgers James Foley en Steven Sotloff en de Britten David Haines en Alan Henning. Telkens werd aan het einde van een dergelijke video een nieuw slachtoffer aangekondigd. Dat is dit keer niet het geval. Ook verscheen een video van de onthoofding van de Fransman Hervé Gourdel in Algerije. Hij werd onthoofd door een aftakking van IS in Algerije.

Na de aankondiging van IS dat Kassig het volgende slachtoffer zou zijn liet de Britse premier David Cameron weten dat alle mogelijke middelen werden ingezet om zijn dood te voorkomen. De ouders van Kassig deden meerdere keren een beroep op zijn gijzelnemers om hem vrij te laten. 'Terwijl moslims overal ter wereld, waaronder onze zoon Abdul-Rahman Kassig, het Offerfeest vieren, het geloof en de opoffering van Ibrahim en de genade van Allah, vragen we aan de ontvoerders van onze zoon om hem dezelfde genade te tonen en hem vrij te laten', stelden ze begin oktober in ee video gericht aan IS. Zelf schreef Kassig in juni een brief aan zijn ouders. Daarin vertelde hij bang te zijn om te sterven.

Britten analyseren onthoofdingsvideo
Groot-Brittannië bekijkt of de door Islamitische Staat naar buiten gebrachte onthoofdingsvideo echt is. Dat heeft een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.

In de propagandavideo van de terreurgroep is naar alle waarschijnlijkheid te zien hoe de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig wordt onthoofd, samen met zo'n 20 Syrische piloten en officieren. Kassig lijkt onthoofd te worden door de vermeende Britse beul 'Jihadi John', net als vier eerdere gegijzelden.

De Britse autoriteiten bestuderen de beelden van de massa-executie. Als de video echt is, is dit opnieuw een walgelijke moord, aldus de woordvoerder.

Peter Kassig Beeld AFP
Peter KassigBeeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden