UPDATE

IS claimt de aanslagen in Sri Lanka; de bezem gaat door legertop

Een begrafenis van slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka. Beeld EPA

Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslagen van Eerste Paasdag op kerken en hotels in Sri Lanka. Het dodental daarvan steeg dinsdag naar 321. Ongeveer 500 mensen raakten gewond.

De IS-claim kwam naar buiten via Amaq, het propagandakanaal van de islamitische terreurbeweging die inmiddels geheel is verjaagd uit Irak en Syrië. Amaq verspreidde een video van acht personen, van wie zeven gemaskerd, in zwarte kledij die trouw zweren aan IS-leider Al-Baghdadi. Of dit inderdaad de daders van de paasaanslagen zijn, was echter niet met zekerheid vast te stellen.

Voor zover bekend waren alle daders van Sri Lankaanse afkomst en behoorden ze tot de plaatselijke terroristische organisatie NTJ. De autoriteiten in Colombo spraken echter snel het vermoeden uit dat NTJ hulp uit het buitenland heeft gekregen.

Staatssecretaris Wijewardene van defensie zei dat de aanslagen een vergeldingsactie zijn voor het bloedbad dat een rechtsextremist vorige maand aanrichtte in twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Daarbij vielen vijftig doden. Wijewardene voerde echter geen bewijs aan voor het verband met die tegen moslims gerichte moordpartij.

Gewaarschuwd

Intussen zijn er signalen dat de Sri Lankaanse autoriteiten waren gewaarschuwd voor de aanslagen, maar dat politieke conflicten, onder meer tussen president en premier, voorkwamen dat die informatie op waarde werd geschat. Op 11 april stuurde een politiechef al een waarschuwingsbrief aan vier veiligheidsinstanties. Daarbij werden NTJ en haar leider, Mohammed Zahran ofwel Zahran Hashmi, expliciet genoemd als beramers van zelfmoordaanslagen op ‘belangrijke kerken’. Deze Zahran zou die ene ongemaskerde man kunnen zijn op de Amaq-video.

Persbureau Reuters meldde bovendien dat Sri Lanka twee uur voor de aanslagen nogmaals was gewaarschuwd door medewerkers van een Indiase veiligheidsdienst. Ook bij deze aanwijzingen zouden kerken zijn genoemd als de doelwitten. President Sirisena kondigde aan dat hij de gehele defensietop de laan uit zal sturen wegens hun passiviteit na al die waarschuwingen.

Premier Wickremesinghe wist dinsdag ook nog te melden dat de terroristen eveneens wilden toeslaan in een vierde luxe-hotel, maar dat die bom niet is afgegaan.

Op Sri Lanka zijn de veiligheidsmaatregelen nog verder opgevoerd. Militairen hebben voor het eerst sinds het einde van de burgeroorlog in 2009 weer speciale opsporingsbevoegdheden gekregen. Er geldt een avondklok vanaf 21 uur. Overal worden auto’s tegengehouden en doorzocht.

Begrafenis

Op het erf van de St. Sebastian-kerk in Negombo, waar zondag 110 doden vielen, werd dinsdag een massale begrafenisplechtigheid gehouden. Vanwege het hoge aantal slachtoffers duurde de dienst vele uren lang, waarbij steeds drie à vier lijkkisten voorbijkwamen, gevolgd door rouwende nabestaanden. De ceremonie werd geleid door de aartsbisschop van Colombo, kardinaal Malcolm Ranjith.

Verreweg de meeste van de 321 getelde doden zijn Sri Lankanen. Voor zover bekend kwamen 38 buitenlanders om, onder wie drie Nederlanders, tien Indiërs en acht Britten. Er waren 45 kinderen onder de dodelijke slachtoffers. 

Lees ook:

Wat gebeurde er precies in Sri Lanka? Een tijdlijn

Op Eerste Paasdag in de vroege ochtend werd Sri Lanka opgeschrikt door enkele explosies. Er zouden er nog vele volgen. Wat gebeurde er precies, op zondag en maandag. Een tijdlijn.

Kreeg het onbekende National Thowheed Jamath hulp bij het plegen van de aanslagen?

De groep die verdacht wordt van de aanslagen in Sri Lanka is onbekend. Kreeg zij hulp van een grote buitenlandse speler?  

Rouw en angst in ontredderd Negombo: ‘We moeten ontzettend oppassen met wat we zeggen’

Trouw-verslaggever Arjen van der Ziel is in Sri Lanka. In Negombo, waar een van de explosieven ontplofte in een kerk, trof hij een ontredderde bevolking aan. De spanning hangt in de lucht. 

Lees meer over de aanslagen in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden