Review

Is Charlotte verwekt met anoniem donorzaad?

In Willem Elsschots beroemde 'Dwaallicht' gaat Laarmans op die winterdag na zijn zoektocht met twee Laskaren naar de langzaam tot idool en madonna uitgroeiende zakkennaaister Maria van Dam in een nostalgische zo al niet sombere stemming naar huis. Wat zou er gebeurd zijn als hij het vrouwmens met stoute bedoelingen had benaderd?

Niet veel goeds, als we Piet Teigelers 'Het Dwaalspoor'mogen geloven. Die laat Laarmans nog een keer op stap gaan voor de avond van zijn leven valt. Maar we leven in het jaar 1938, om in de oude stijl te spreken, oorlog hangt in de lucht, spionnen waren rond en Maria blijkt dood, in het hart gestoken met een exotisch mes. Is zij het onschuldige, blonde meisje naar wie zozeer door mannenharten werd gesmacht, en een onschuldig slachtoffer bovendien? Of zat ze tot over haar kleine oortjes in de puree van geheime machinaties? Van oost of west of zuid of noord? Alles liep in die dagen immers door elkaar? Er is sprake van persoons- en naamsverwisselingen, hartstochtelijke liefde, een door Laarmans in dienst genomen, bepaald onknappe held die Karel heet, een Duitse vamp die niet is wat ze lijkt, en veel Antwerpse couleur locale. De Vlaamse Piet Teigeler schrijft altijd detectives die de moeite van het lezen waard zijn, zo ook deze. En hij heeft de tijdgeest mooi betrapt. Maar je moet het boek toch echt niet zien als een vervolg op 'Het Dwaalicht', want van de magie van het origineel is geen spoortje te bekennen.

Felix Thijssen heeft een reeks boeken geschreven met privé-detective Max Winter in de hoofdrol en vrouwennamen als titel. De nieuwste heet 'Charlotte'. De hulp van Max Winter (intussen getrouwd met zijn eigenste Cybernel en vader van een dochter) wordt ingeroepen bij een ingewikkelde zaak. Charlotte, een zo op het oog aardig meisje van achttien, is opgevoed door twee lesbische moeders en heeft altijd gedacht dat ze is voortgekomen uit anoniem donorzaad. Maar na de dood van haar biologische moeder komt haar tweede moeder met een geboorteakte op de proppen. Surprise, suprise! Haar vader is alive and well, woont in een dure villa en heeft haar erkend. Voor de man de kans krijgt om uit te leggen dat ze zijn dochter onmogelijk kan zijn, wordt hij per revolver neergelegd. De weduwe van het slachtoffer gelooft haar man en wil het geval uitgezocht zien. Niet zozeer om het geld, zij is de kwaadste niet, meer om de eer. Thijssen schrijf vlot en vaardig, zijn boeken lees je altijd met genoegen. En zijn hoofdpersonen zijn zeer sympathiek, dat is ook wel eens prettig. Max Winter mag blijven, zijn reeks vrouwen ook. In het nette, liefst, want die Cybernel willen we evenmin kwijt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden