Is 'Boer zoekt vrouw' echt of boerenbedrog?

'Boer zoekt vrouw' is 'echt' en daarom keken er elke zondagavond meer dan vijf miljoen mensen. Het romantische platteland, waar de seizoenen het leven regeren, en waar tijd is voor een praatje op het erf, roept bij de kijker een sluimerend verlangen op naar het pre-twitter-tijdperk, toen je nog geen account nodig had om je buren te groeten. Verdwaald in de digitale ego-jungle, herontdekt de twitteraar opeens hoe makkelijk menselijk contact eigenlijk is. Kwestie van even aanbellen en praten.

Maar is 'Boer zoekt vrouw' wel zo echt? Logeerpartijen, stedentrips, korte vakanties, het is allemaal van tevoren bedacht en geregisseerd. Natuurlijk, de ontmoetingen zijn echt, maar hoe authentiek ben je als de camera elke oogwenk registreert? ¿Mijn sociale kant was op tv niet te zien¿, klaagt boerin Annemarie in De Telegraaf. De mal waarin de boeren en hun partners worden geperst, is benauwender dan een legbatterij.

Het zou me niet verbazen als zelfs het 'valse spel' van boer Richard is geregisseerd. Hij was zo brutaal om een geheime date te regelen met Annemieke. De hele KRO zogenaamd in rep en roer. Zou het echt? Hoe goed was Richards verraad niet voor de publiciteit en de kijkcijfers? Als een rode draad, tot met het slot van zondag, liep het boerenbedrog door de afleveringen heen. Nooit eerder trok 'Boer zoekt vrouw' zoveel kijkers. Yvon Jaspers had Richards Judaskus zelf kunnen verzinnen. De kijker snakt zo naar echtheid dat hij zelfs bereid is zichzelf te laten bedotten om een authentieke ervaring op te doen.

De volgende dag zei staatssecretaris Bleker van landbouw in 'DWDD' dat hij de vrijgezel gebleven Annemarie zou gaan helpen bij het melken. ¿Een leuke vrouw¿, vond de Groningse CDA'er. Natuurlijk een grap, fluisterde een stemmetje in mijn hoofd. Maar het ging verder. ¿Bent u zonder relatie?¿, vroeg Matthijs van Nieuwkerk met het oog op Blekers aanstaande melkersbaan. Nee, hij zat niet achter Annemarie aan, bezwoer de staatssecretaris.

De excellentie zat wel in nood, zo bleek. ¿Ik weet niet meer wat ik op zondagavond moet doen.¿ ¿Kom maar bij mij langs¿, sprak provinciegenoot Jan Mulder vaderlijk. Het maakte weinig indruk. ¿Boer Pieter mis ik het meest¿, bekende Bleker. ¿Ik zag hem met jou, Yvon, (lachje van Yvon naar de bewindsman) op de groene weide. Hij kreeg zeven brieven en vond meteen het geluk. Met weinig woorden werd hij verliefd. Dat is toch prachtig?¿ Het werd nog echter. ¿Mijn chauffeur en ik hebben het er de hele ochtend over gehad: Pieter is onze held.¿ Verkiezingen, campagne, CDA in neerwaartse spiraal, en Bleker dagdroomt over een boeren-idylle. Nep of echt? Of zo nep dat het net echt lijkt? Ik ben er niet uitgekomen.

Wat ik me wel herinner is het antwoord van boer Gijsbert op de vraag of zijn leven na 'BzV' is veranderd. ¿Ik deed pas boodschappen¿, vertelde hij in 'DWDD', ¿en voor ik thuis was, wist Femke al wat ik had gekocht. Iemand had in mijn mandje gekeken en het doorgetwitterd.¿ Natuurlijk, we zijn verzot op echtheid, maar zodra daaraan een einde komt, zoals nu bij 'BzV', vluchten we weer naar onze veilige twitter-speeltuin. Even afkicken. Van een overdosis authenticiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden