Is blowen zondig? Protestanten VS zijn verdeeld

Beeld thinkstock

Het Amerikaanse taboe op cannabis is langzaam aan het verdwijnen. Protestanten zijn echter terughoudend. Vooral evangelicalen hebben moeite met de joint.

Een paar decennia geleden was het bezit van en handel in cannabis nog verboden van Miami tot Seattle. Wie zich toch met wiet vertoonde, riskeerde een fikse gevangenisstraf. Honderdduizenden gingen vanwege hun joints achter de tralies. Inmiddels staan 20 staten medicinaal gebruik toe en mogen Amerikanen in 16 staten kleine hoeveelheden voor recreatief gebruik bezitten.

Protestanten zijn nu verdeeld. Volgens een recente enquête van het Public Religion Research Institute ziet 58 procent van de Amerikanen die zich 'mainstream protestants' noemen het liefst dat cannabisgebruik legaal wordt. Ook de meerderheid (54 procent) van zwarte protestanten is voorstander.

Wiet is geen zonde, maar legaliseren hoeft ook weer niet
Evangelicalen, die de nadruk leggen op een persoonlijke relatie met Jezus en gemiddeld conservatiever zijn, voelen aanzienlijk minder voor legalisering. Van hen zou 69 procent tegenstander zijn. Toch zijn ze niet uitgesproken negatief over wiet: slechts 29 procent van de blanke evangelicalen meent dat de Bijbel cannabisgebruik een zonde noemt.

Prominente evangelicalen en baptisten mengen zich alvast in debat. 'Je lichaam is een tempel van de Heilige Geest', waarschuwde de invloedrijke theoloog en voorganger John Piper vorige maand in een recent artikel op zijn website. 'Vertroebel je door God gegeven zicht, gehoor, verstand en geheugen niet.'

De Bijbel zegt niets over blowen, maar wel over dronkenschap. Het effect van cannabis is daar volgens Piper mee te vergelijken. 'Laat je niet verleiden door de glans van wijn, wanneer hij fonkelt in de beker', citeerde hij uit het boek Spreuken. 'Hij glijdt zo makkelijk over de tong, maar later bijt hij als een slang, spuit hij gif als een adder.'

Psychische, mentale en emotionele schade
Ook de Southern Baptist Convention, het grootste kerkgenootschap van evangelicaal Amerika, is sceptisch. Net als Piper wijst communicatiechef Joe Carter van de zuidelijke baptisten op de parallellen met alcohol.

Over drankgebruik heeft de Baptist Convention een duidelijk standpunt: dat is verboden. Het veroorzaakt 'psychische, mentale en emotionele schade' en kan leiden tot verkeersongelukken. Bovendien zouden drinkers eerder geneigd zijn om 'andere drugs' te proberen.

Medicinale cannabis is een ander geval, vertelt Southern Baptist-voorzitter Russell Moore aan Religion News Service (RNS). Cannabis moet een optie zijn 'als onderzoeken zouden aantonen dat cannabis het beste middel is om een bepaalde ziekte te bestrijden'. De verstrekking moet wel sterk aan banden worden gelegd, 'net als bijvoorbeeld bij morfine'.

'Onze gevangenissen zitten al zo vol'
Volgens Mark DeMoss, woordvoerder van een aantal prominente evangelicalen onder wie dominee Franklin Graham, moeten evangelicalen ook niet al te zwaar tillen aan cannabisgebruik. De Verenigde Staten hebben wel grotere problemen. Hij wil zich niet uitlaten over de theologie van de cannabis, maar durft wel voorzichtige steun uit te spreken voor legalisering.

'De helft van de gevangenisbedden worden bezet door niet-gewelddadige overtreders', meent DeMoss. 'Onze gevangenissen zitten vol en ondertussen krijgen overtreders die wel gewelddadig zijn, kortere gevangenisstraffen. We moeten ons afvragen of we cannabis wel prioriteit willen blijven geven.'

 
Je lichaam is een tempel van de Heilige Geest. Vertroebel je door God gegeven zicht, gehoor, verstand en geheugen niet
Theoloog en voorganger John Piper
Beeld John Piper
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden