IS bevestigt: zelfmoordterrorist is Nederlander

De nasleep van een explosie in Sadr, Bagdad, afgelopen zondag. Dit is niet de aanslag die gepleegd werd door de Nederlander.Beeld ap

De zelfmoordaanslag gisteren in het westen van Bagdad is gepleegd door een Nederlander. Dat bevestigt terreurgroep Islamitische Staat.

IS noemt in een verklaring die ze verspreidt via sociale media de naam Abu Abd Allah al-Hollandi, wat zoveel betekent als Abu Abd Allah de Hollander. De verklaring meldt dat hij om het leven is gekomen en hoeveel slachtoffers zijn aanslag heeft geëist. Het is niet duidelijk welke Nederlander precies wordt bedoeld. Woensdag circuleerde een videoboodschap waarin een jongen van ongeveer 15 of 16 jaar afscheid nam. YouTube heeft die boodschap inmiddels verwijderd.

Bij de aanslag kwamen volgens IS twee officieren en twintig agenten van de Iraakse overheid om. Tien mensen raakten gewond. Hij was zo krachtig dat eerst werd gedacht aan een autobom, maar inmiddels gaan de autoriteiten uit van een bomgordel. De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) kon de identiteit van de aanslagpleger donderdag rond het middaguur nog niet bevestigen.

Of de Nederlander zelf heeft gekozen voor de martelaarsdood is de vraag. IS laat het plegen van zelfmoordaanslagen soms over aan strijders die te weinig talent hebben om aan het front te vechten. "Maar jezelf opblazen is lang niet altijd een noodgreep", vertelt onafhankelijk analist Pieter van Ostaeyen, die veel onderzoek doet naar jihadisme en de gangen van de Nederlandse strijders volgt. "Het wordt ook gezien als een hele grote eer. Er zijn zelfs wachtlijsten."

Twintig Nederlandse jihadgangers omgekomen
Abu Abd Allah is niet de eerste Nederlandse jihadganger die in Syrië of Irak het leven laat. In totaal zouden er zeker 160 mannen en vrouwen zijn afgereisd. Minstens twintig daarvan zijn omgekomen. De Gelderlander meldde woensdag dat mogelijk ook een 16-jarig meisje uit Oost-Gelre naar Syrië is vertrokken. Volgens de NCTV blijft de kans op een aanslag in Nederland 'reëel'.

De Haagse burgemeester Van Aartsen schreef woensdag in een brief aan de gemeenteraad dat gemeenten de opvang van terugkeerders niet aankunnen. Ze hebben er volgens hem te weinig kennis en middelen voor. Hij dringt bij het rijk aan op een landelijke opvang.

Ook zouden terugkeerders verplicht een de-radicaliseringstraject moeten doorlopen. Nu kunnen jihadisten nog zelf beslissen of ze deelnemen en wanneer ze afhaken. Aan die vrijblijvendheid moet volgens Van Aartsen een eind komen. De betrokken ministers gaan zich op zijn suggesties beraden.

Beeld Islamitische Staat
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden