Is Bello medicinaal of niet ?

Het dagelijkse ommetje met de hond, daar hebben baas en beest lichamelijk profijt van. Deze dooddoener indachtig moet de volgende boodschap van Finse medici erg ongeloofwaardig klinken: eigenaren van huisdieren zijn door de bank genomen wat minder gezond dan geheelonthouders op dit gebied. Het lijkt erop dat een huisdier zijn medehuisgenoten aan het bankstel vastplakt.

De relativering komt straks, eerst volgt hier een reeks van kwalen die iets vaker voorkomen onder honden- en kattenhouders: zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk, diabetes, maagzweren, migraine en depressies. Vooral de hogere Body Mass Index – lichaamsgewicht gedeeld door de lengte in het kwadraat – onder huisdierhouders valt op. Je zou minstens verwachten dat een hond zijn baas aftraint.

Niet dus, maar laat u als dierenliefhebber niet op stang jagen, want de nadruk moet heel erg liggen op iets meer kwalen. De gezondheidsachterstand op de huisdierloze mens is amper ’statistisch significant’. De pijn zit hem meer in de teloorgang van de volksillusie dat Bello de baas naast veel liefde ook geestelijke én lichamelijke gezondheid brengt. Dat is niet waar, schreven Finse onderzoekers vorige week in het online tijdschrift PLoS ONE.

Zij hadden zelf ook verwacht de heilzame effecten van het huisdier nog eens te bevestigen. Maar hun grootschalige studie, waaraan ruim 21 duizend Finnen meededen, wijst de andere kant op. Het is wel de vraag of we hond of kat op het nadelige saldo moeten aankijken, of dat hier een paar oorzaken en gevolgen door elkaar lopen.

De Finnen turfden de leefgewoonten, opleiding, beroep, gezinssamenstelling en allerlei lichamelijke gegevens en eventuele ongemakken. En stelden de hamvraag: hebt u een hond, kat, allebei, of soms nog meer dieren? Daarna kon het gecijfer beginnen:

– eigenaren van huisdieren roken meer.

– ze drinken minder.

– ze doen minder aan sport, al houden hondenhouders wel meer van buitenactiviteiten dan kattenmensen. Maar dan moet je denken aan jagen, vissen en bootje varen.

– ze (ook hondenbezitters) zijn iets zwaarder voor hun lengte dan niet-eigenaren en hun cholesterol is een tikje hoger.

– vooral eigenaren van honden zijn gemiddeld lager opgeleid. Ze leven in eengezinswoningen en werken niet zelden in de landbouw.

En hier achteraan komt dan de conclusie dat de houder van een huisdier wat vaker door ziekten wordt geplaagd. Naast de boven genoemde waslijst van aandoeningen geldt dat ook nog eens voor astma, nierziekte en reuma. Nogmaals, het verschil met de solitaire mens is uiterst gering, maar toch.

Nu de Finnen de volkswijsheid schofferen dat het dier vooral goeds brengt, is de vraag tot wat voor conclusie ze komen. Hond en kat de deur uit? Nee, dat durven ze niet. En terecht: misschien lijdt het baasje niet meer kwalen dankzij de hond, maar ondanks de hond. Uit het Finse rapport komt een beetje het beeld naar voren van een rokende, rustende bankzitter, die alle tijd heeft om er ook nog een hond bij te doen.

Zo’n eigenaar is in wezen nog niet toe aan de heilzame invloed van het dier. Het is meer het type van „Laat jij voor papa even de hond uit, joh”. Buiten hun werk om laten deze mensen ook zichzelf minder uit dan hoger opgeleiden, bijvoorbeeld in de sporthal. Ze hebben daardoor evenmin in de gaten wat een loopgrage hond voor hun eigen fitheid zou kunnen betekenen.

Bij ouderen met een huisdier speelde vooral het lijf op, jongeren met een hond of kat somberden wat meer. Dat is niet vreemd, menen de Finse medici, want strammer wordende ouderen hebben meer moeite om voor hun dier te zorgen. En jongeren zouden hun spanningen wel eens kunnen botvieren op het willoze dier.

Ja, hoe zit het nou? De gemiddelde hondenbezitter lijdt dus niet meer kwaaltjes dankzij de hond maar door zijn eigen lamlendigheid. En maar zuchten om het dier, terwijl het zoveel verlichting zou kunnen brengen. Niet hond of kat maakt ongezond: je kunt beter jezelf eerst lichamelijk en geestelijk even thermometeren om vast te stellen of je wel aan de medicinale invloed van een huisdier toe bent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden