Is Amerika klaar voor een vrouw?

De Amerikaanse verkiezingen van 2008 werpen hun schaduw al vooruit: is het land klaar voor een vrouw of voor een zwarte president?

Senator Hillary Clinton schoot eergisteren krachtig uit de startblokken: „Ik doe mee. En ik doe mee om te winnen’’, stelt ze in een videoboodschap, waarmee ze zich in de race voor het Witte Huis van 2008 stort.

Ze moet daarin eerst de Democratische voorverkiezingen zien te winnen. Clinton legde haar partij zelfverzekerd uit, waarom ze hun beste keuze is. Ze had bewezen het tegen de Republikeinen op te kunnen nemen door twee keer een senaatszetel in New York te winnen. „Ik mag zeggen dat ik weet hoe ze opereren en hoe ik ze moet verslaan.”

In werkelijkheid is het Clinton-kamp zenuwachtig. Al jaren gold zij als de favoriet voor de Democratische nominatie. Totdat senator Barack Obama vijf dagen geleden het strijdperk betrad. Dat stelt de Democraten voor een uniek besluit: vaardigen zij de eerste vrouwelijke of de eerste zwarte presidentskandidaat uit de geschiedenis af? Er zijn overigens ook nog zeven blanke mannelijke gegadigden.

Obama is al geruime tijd een medialieveling. Dankzij zijn charisma, zijn oproep tot een nieuwe eenheid in de VS, zijn half zwarte achtergrond (zijn vader was een Keniaan) en zijn spreektalent. Clinton zette zaterdag, kort na Obama, ook haar onderzoekscommissie op (de eerste stap naar een kandidatuur) om te voorkomen dat zijn kandidatuur een hoge vlucht neemt.

Ze wil nu rijke donoren op Wall Street en in Hollywood, en campagnemedewerkers met ervaring vastleggen voordat Obama hen bekoort. Na de troonrede van president Bush van morgen vliegt ze naar Iowa en New Hamspire, de staten met de eerste voorverkiezingen, om kiezers voor zich te winnen.

Die zijn volgens onderzoek ongelukkig met haar steun voor de Irak-oorlog. Ze aarzelen of ze niet te polariserend is voor het Witte Huis. Of ze willen na alle verhalen dat zij het wordt even een nieuw gezicht. Obama is meer uitgesproken tegen Irak. Hij doet het in Iowa en New Hamspire momenteel beter dan Clinton.

Anderen wijzen er liever op dat in de peiling onder partijleden van de Washington Post en ABC News Clinton met 41 tegen 17 procent voorligt op Obama. Die cijfers zijn haast gelijk aan die van een maand terug, toen Obama nog niet in beeld leek.

Het bewijs zeggen zij, dat de gewone Democraten weten dat Obama te weinig ervaring heeft om in oorlogstijd president te worden.

Ook zouden ze geloven dat Amerika eerder een polariserende vrouw tot president kiest dan een zwarte politicus. Zeker als die vrouw verstand heeft van militaire zaken en spijkerhard heet te zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden