Is Ali B Televisier-Ring-waardig?

Ali B heeft veel succes met zijn programma 'Ali B op Volle Toeren', waarin rappers en toppers van vroeger elkaars hit bewerken. Vanavond maakt hij zelfs kans op de Televizier-Ring. Lenny Kuhr werkte mee aan de allereerste proefopnames.

De Gouden Televizier-Ring was nog ver weg. Het programma 'Ali B op Volle Toeren' bestond nog niet. Voor een experiment werd Lenny Kuhr benaderd. "Ali B zou langskomen met een bevriende rapper, en vanuit die ontmoeting zouden beide partijen een lied schrijven. Dat laatste vond ik een heel wezenlijk onderdeel", zegt de zangeres, en daarom stemde ze toe.

Naast Ali Bouali (1981) stond Keizer op de stoep bij Lenny Kuhr in Nederwetten: een kleine jongen met een grote tatoeage op de arm: 'Mama sorry dat...' In het rapnummer, 'Mama Sorry', dat hij via de autospeakers aan Kuhr liet horen, maakt hij excuses: hij had beloofd zijn best te doen, maar zat nu al voor de derde keer vast. Geen lieverdje dus, al zou je dat door zijn onschuldige blik en mooie vlechten niet geloven.

"Wat kon ik hem antwoorden? Geen artiest was mij hierin voorgegaan, dus ik kon de kunst niet afkijken", zegt Kuhr. "Ik keek in zijn ogen en kreeg zulke moedergevoelens, dat ik besloot te antwoorden als moeder, met spijt als thema. Rob Frank, mijn echtgenoot en tekstschrijver, hielp bij de coupletten, maar schreef te veel als een vader. Vaders willen bewijzen zien, zijn afwachtend en harder. Moeders geloven dat het goed komt. Onvoorwaardelijk."

Kuhr wilde een brug slaan naar de muziekwereld van Ali B en Keizer. Zelf rappen was onzinnig geweest. "Nee, mijn gitarist Cor voegde een vleugje funk toe aan mijn fado-feel, iets wat ik niet eerder in een compositie heb gedaan."

Na een week speelden Ali B en Keizer hun opgewekte bewerking van 'De troubadour' voor, en raakte Keizer ontroerd door 'Spijt' van Lenny Kuhr.

Slechts vijf minuten kreeg de Tros te zien van die proefopnames, en ze waren verkocht. "Dit is het, dit is zo mooi", herinnert uitvoerend producent Berend Wever zich de eerste reactie. "De Tros staat voor: samen, verbinding, mensen bij elkaar brengen. Hier gold dat voor generaties, culturele groepen en muziekgenres."

'Ali B op Volle Toeren' was een kans om Nederlandstalige muziek een moderne glans te geven. "Wij zijn de grootste op dat terrein, van de golden oldies hebben we tonnen aan materiaal liggen. Nu verbreden we onze blik van volksmuziek naar Nederlandstalige rap."

Om het programma typisch Tros te maken, stelde de omroep als voorwaarde dat de evergreen duidelijk herkenbaar moet blijven in de bewerking. "Verder moeten zes van de acht artiesten gestoeld zijn op ons Op Volle Toeren-verleden. Bij de minder typische Tros-artiesten - Stef Bos, Henny Vrienten - zie je dat het programma over het ambacht en de passie voor muziek gaat. Bij de Willeke's en Imca Marina's zijn de ontmoetingen vaak emotioneler en zijn de verschillen groter. De rapper vraagt zich af wie die oude mevrouw met dat grote zwembad is, en de gevestigde artiest ontmoet iemand die hij nooit op een feestje zou tegenkomen."

Achter stoere hangjongeren zit opeens een verhaal. "De gevoeligheid van die jongens levert hele mooie televisiemomenten op", zegt Lenny Kuhr. Ze herinnert zich dat Kleine Viezerik het liefst bij Willeke Alberti op schoot zou kruipen. Negativ bewerkte 'Papa' van Stef Bos, terwijl hij zelf amper een vader heeft gehad. "De pijn van die jongens. Dit programma gaat ook over erkenning. Voorbij de oppervlakte kijken en zien dat de ander met dezelfde passie de spijker op de kop wil slaan."

Inmiddels is het programmaformat aan acht landen verkocht. Op België Eén is nu bijvoorbeeld 'In de Mix' te zien. Het programma volgt de formule nauwgezet, maar sprankelt toch niet zo. Dat komt vast doordat we nu eenmaal meer gevoel, of vooroordelen hebben bij Nederlandse volksmuzikanten - zoals Koos Alberts, Ria Valk en Danny de Munk die komend seizoen meedoen. Maar ook omdat Ali B het, improviserend en regisserend tegelijk, heel goed doet.

Frans Warffemius leerde Ali B kennen als een levensgenieter met een brede belangstelling. Als eindredacteur hielp hij de knuffel-Marokkaan in 2008 met zijn eerste tv-programma: 'De Flat van Ali B', bij de NPS. Terugblikkend noemt Warffemius de talkshow caleidoscopisch. "Een korte show met veel verschillende onderdelen, wat de spanningsboog geen goed deed." Na twee korte series was het voorbij. "Dit vak leer je door vlieguren te maken en steeds een stap te zetten. Die continuïteit was Ali B niet gegund. Maar nu heeft hij zich gerevancheerd."

Twee jaar voor die talkshow was Ali B bekritiseerd omdat hij bij 'Pauw en Witteman' te joviaal deed tegen premier Balkenende. "Ali B was niet erg onder de indruk van de kritiek. Hij is altijd zichzelf, ook tegen de minister-president. Als dat andere mensen tegen de borst stuit, jammer dan. Dat niet-gekunstelde maakt ook dat hij zo gemakkelijk contact legt.

"Ooit werd Ali B opgeleid tot koekenbakker, hij wilde spritsen exporteren naar Marokko. Sindsdien heeft hij zijn talenten gevonden in de muziek, het theater en op televisie. Hij heeft het lef om steeds weer in het diepe te springen. Zijn levensinstelling is gebaseerd op het leven van de straat: creëer je kansen, en pak ze."

'Ontwapenend', noemt Wever hem. "En een grappige gast. Niet voor niets heeft hij als talentvol cabaretier net de theaterprijs Neerlands Hoop gewonnen." Kuhr vindt hem onbevangen en intelligent.

Tegenover alle lof staan de tweets van Marc-Marie Huijbregts: hij noemde Ali B niet Televizier-Ring-waardig, het zou een blamage zijn als hij zou winnen. Warffemius: "Het is een publieksprijs. Als het publiek zich goed voelt bij het programma en bij Ali B's persoonlijkheid is dat genoeg."

Hoe het nu met Keizer is, weet Lenny Kuhr niet. Ze hoopt dat hij nooit meer in de valkuilen van vroeger trapt. Met Ali B heeft ze een nieuw nummer opgenomen, 'Ik delete je', en haar muzikanten Cor en Micha rappen nu zowaar bij optredens, al mag je ook van parlando spreken. "Ze krijgen er vaak een open doekje voor." Mooi vindt Wever het, dat het niet ophoudt bij het programma. "Willeke Alberti en Kleine Viezerik zijn zelfs samen te boeken voor optredens."

Gouden Televisier-Ring Gala vanavond in Carré
Het Gouden Televizier-Ring Gala in Theater Carré in Amsterdam is vanavond te zien vanaf 20.30 uur op Nederland 1 bij de AVRO. 'Ali B Op Volle Toeren' neemt het op tegen de talentenjacht 'The Voice of Holland' en de avontuurlijke spelshow 'Wie is de Mol?' Beide concurrenten werden vorig jaar verslagen door mannenpraatprogramma 'Voetbal International'. Ali B maakt ook kans op de Zilveren Televizier-Ster, net als Matthijs van Nieuwkerk en Jeroen van Koningsbrugge. Op 12 december begint het derde seizoen van 'Ali B op Volle Toeren' bij de Tros.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden