ombudsman

Is al die aandacht van Trouw voor homopriester Pierre Valkering overtrokken?

Adri Vermaat. Beeld Maartje Geels
Adri Vermaat.Beeld Maartje Geels

Is de aandacht van Trouw voor Pierre Valkering, de priester die zijn jubileum aangreep om uit te komen voor zijn homoseksualiteit, overtrokken?

Zaterdag op de voorpagina van de Verdieping paginagroot zijn portretfoto, op de tweede pagina van dat katern het interview met hem en ernaast paginagroot nóg een portretfoto. Eerder die week een uitgebreid nieuwsartikel voorin de krant, een kerkreportage, een opiniebijdrage van pastoor Bernard Zweers, een redactioneel commentaar, de strip Anton Dingeman die Pieter Geenen er aan wijdde en maandag nog in één klap vier lezersbrieven over de kwestie.

Opvallend: lezers die reageerden kunnen zich vrijwel allen prima vinden in de tekstuele inhoud van de artikelen over Valkering. Over de verschillende journalistieke genres zijn ze even opgetogen.

Toch is er in dezelfde mails ook kritiek. Die betreft deels de ruime redactionele opmaak, geaccentueerd door de portretfoto’s op twee pagina’s Verdieping. Deels is er ook wrevel over de volgens critici polariserende of als tendentieus ervaren koppen bij enkele artikelen. Ten slotte vraagt een enkeling of de totale aandacht voor Valkering niet buitenproportioneel is voor een priester die ‘slechts uit is op publiciteit’ en die vanwege zijn gedragingen het predicaat ‘deerniswekkend’ vermag.

Aaibaarheidsfactor

De kritiek op het ‘uitvergroten’ van Valkering staat niet op zichzelf. Lezers storen zich aan meerdere portretfoto’s bij een interview. De irritatie, die niet nieuw is, wordt in dit geval versterkt doordat foto’s van de priester een sterke gelijkenis hebben. Daarnaast zien de lezers die reageerden in hem niet direct iemand met een hoge aaibaarheidsfactor. Hiervoor legt hij in zijn boodschap te veel en te vaak nadruk op zijn eerdere hang naar porno en belangstelling voor darkrooms. Niet de kwaliteit van foto’s telt dan nog, maar ook de weerstand die de ondervraagde met zijn teksten oproept. Dat vertaalt zich in de vraag of de aandacht voor Valkering niet minder kon.

Het antwoord is vooreerst dat Trouw in Religie & Filosofie een redactie heeft die de actualiteit in de kerken mede van binnenuit volgt.

Dit verklaart denk ik grotendeels de lezerstevredenheid over de inhoud van de artikelen rond Valkering. De krant gaat bij religieuze onderwerpen een journalistiek stapje verder, dieper dan veel andere media. De religieuze interesse maakt het als bijkomende factor eenvoudiger om allerlei journalistieke genres te bestrijken, met een evenwichtige berichtgeving als resultaat.

Ik zou zeggen: de kwestie Pierre Valkering is van alle kanten bekeken en belicht. Dat was vermoedelijk ook de inzet van de koppenmaker(s): kernachtig het nieuws over Valkering weergeven, dan wel de aandacht op hem vestigen, zoals in de Verdieping. Dat lukte niet telkens even goed.

De kop in Trouw van 2 april – “Priester wil eerlijk zijn, en wordt door de kerk op non-actief gezet” – kreeg de meeste kritiek. Sommige lezers lazen hierin dat de openhartigheid van Valkering en zijn hierop volgende schorsing als priester aanleiding was voor de krant de kerk te ridiculiseren. Nu is een rooms-katholieke geestelijke (eindelijk) eerlijk, is het weer niet goed en straft die vermaledijde leiding hem. Iets in die geest.

Dat was ongetwijfeld niet de intentie van de koppenmaker, maar bij actueel nieuws is een zakelijke, feitelijke kop het meest aangewezen instrument. Feiten laten geen ruimte voor speculatie.

Bij de prikkelende kop boven de opiniebijdrage van pastoor Zweers in de krant van 5 april – “Stop met de verheerlijking van Valkering” – ligt dat wat mij betreft net zo. Zweers roept in zijn bijdrage niet op ‘de verheerlijking’ van de priester te stoppen. Hij vraagt slechts medelijden met hem te betuigen, als ongelukkig iemand die verstrikt raakte in zijn dubbelleven.

Ombudsman Adri Vermaat van Trouw bespreekt journalistieke dilemma’s en kijkt kritisch naar de werkwijze van de redactie. Zijn eerdere artikelen leest u hier. Reageren? Stuur een mail aan ombudsman@trouw.nl.

Lees ook:

Homoseksuele priester op non-actief gesteld omdat hij zich niet aan het celibaat houdt

Priester Pierre Valkering, die zondag uit de kast kwam en een boek presenteerde waarin hij zijn seksuele escapades beschrijft, is geschorst.

Zonder priester Pierre Valkering ‘is de ziel uit de kerk’

Bezoekers van de Vredeskerk in Amsterdam zijn ontdaan dat priester Pierre Valkering na zijn coming out is geschorst, al is er ook begrip voor die beslissing.

Stop toch met de verheerlijking van priester Pierre Valkering

Priester Pierre Valkering heeft met zijn dubbelleven parochianen jarenlang bedonderd, vindt pastoor Bernard Zweers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden