Is 50Plus er straks ook voor de 45-minner?

congres | De seniorenpartij kiest een nieuwe voorzitter: de ene kandidaat is er voor ouderen, de ander mikt ook op 45-minners.

Nog negen maanden en dan moet het gebeuren: de grote politieke doorbraak van 50Plus. De peilingen geven de ouderenpartij moed, voorman Henk Krol wil de kar weer trekken, nu nog een nieuwe partijvoorzitter die de eenheid kan bewaren. Die kiezen de leden vandaag op hun partijcongres in Hilversum. De kandidaten: partijoprichter Jan Nagel (76) en outsider Jan Zoetelief (59).

De ambities van de twee lopen uiteen. Senator Nagel, door de partijtop gevraagd de voorzittershamer voor een jaar weer ter hand te nemen, wil inzetten op eensgezindheid binnen de partij. Dit in de hoop dat 50Plus in het volgende kabinet iets kan betekenen voor ouderen. Zoetelief, bestuurslid in Gelderland, vindt dat de partij moet vernieuwen en er ook moet zijn "voor 45-jarigen en ouder, maar het mag ook zeker jonger".

Beide kandidaten zijn niet onomstreden. Met de terugkeer van Nagel roept de partij het beeld op het niet zonder de coryfee te kunnen. 'Bloedarmoede', menen sommige afdelingen die zich intern tegen Nagel keerden. Andere leden wijzen op de risico's die kleven aan een onbekende voorzitter in het zo belangrijke verkiezingsjaar. Dan heb je meer aan iemand als Nagel die de politiek en media op zijn duimpje kent.

Daarbij speelt mee dat Zoeteliefs aspiraties pijnlijke herinneringen oproepen aan die van de weggebonjourde Norbert Klein. Nadat partijleider Henk Krol in 2013 was opgestapt toen uitkwam dat hij als hoofdredacteur van de Gaykrant geen pensioenpremies had afgedragen voor zijn medewerkers, ging Klein als nieuwe kopman al snel zijn eigen koers varen. 50Plus moest geen 'belangenbehartiger van ouderen' zijn, maar een brede volkspartij worden.

De littekens van die affaire zijn nog altijd zichtbaar. Klein scheidde zich af van 50Plus en ging door als zelfstandig Kamerlid. De teruggekeerde Krol verdedigt nu in zijn eentje de ouderenbelangen in de Tweede Kamer. Scheidend partijvoorzitter John Struijlaard zucht als hij terugdenkt aan het 'geintje met Klein'. Hij zag de partij in de peilingen wegzakken en was alleen maar bezig het vertrouwen in de partij te herstellen.

Sinds de breuk in de fractie heeft de partij twee relatief stabiele jaren achter de rug. Daarin daalde het ledental weliswaar van 10.000 naar 6000, bij de provinciale verkiezingen ging de partij van negen naar vijftien Statenleden, ze liep maar net een zetel in het Europees parlement mis en in de peilingen staat ze met vijf zetels op winst. Struijlaard zegt een 'stevige fundering' achter te laten voor zijn opvolger.

Toch gaat ook deze strijd om het leiderschap gepaard met gedoe. Nagel licht zijn motivatie voor het voorzitterschap met graagte toe, Zoetelief ziet daar van af. "Hoe jammer ik dat ook vind." Het partijbestuur zou hem hebben gevraagd in aanloop naar het congres 'in de luwte' te blijven. Partijvoorzitter Struijlaard zegt echter niet bekend te zijn met een spreekverbod.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden