Irritaties lopen op tussen Aboutaleb en Turkse organisaties

rotterdam | De burgemeester fulmineerde tegen Turkse clubs die 'democratische opvoeding' ontberen. Die zijn boos.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

In een open brief verwijten 32 Turkse organisaties burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam dat hij generaliseert en hen niet empathisch tegemoet treedt. Zij zeggen zich niet te herkennen in uitspraken die Aboutaleb twee weken terug in de gemeenteraad deed. Sinds de mislukte coup in Turkije loopt de irritatie tussen de burgemeester en een aantal Turkse organisaties in Rotterdam op.

Tijdens de raadsvergadering zei Aboutaleb dat het Turkse Rotterdammers schort aan 'democratische opvoeding' en dat hij niet wenst op te treden als relatietherapeut. De organisaties schrijven dat zij geen behoefte hebben aan relatietherapie door de burgemeester. Onder de organisaties zijn veel Turkse moskeeën, waaronder de moskeeën die zijn aangesloten bij Diyanet, het Turkse presidium van geloofszaken.

Op 18 juli, kort na de mislukte coup, organiseerde Aboutaleb een bijeenkomst met Turkse verenigingen, vanwege de spanningen in de stad. Gülen-aanhangers werden geïntimideerd en ruiten van hun verenigingen werden ingegooid.

Op het laatste moment zegden twee moskeeën af, waaronder de grote Mevlana Moskee, die de brief mede ondertekend heeft. Zij wilden niet met 'terroristische organisaties' om de tafel, waarmee zij Gülen-gezinde aanwezigen bedoelden.

In de open brief schrijven de verenigingen dat de 'verzoeningsbijeenkomst' te snel kwam. "Rotterdammers waren vooral bezig te begrijpen wat er gebeurd was." Zij stoorden zich er ook aan dat journalisten voor de bijeenkomst waren uitgenodigd. Aboutaleb was ontstemd over de afzegging, en sprak de moskeeën daarna in besloten kring.

Sindsdien is het enthousiasme bij Aboutaleb om een nieuwe bijeenkomst te organiseren, getemperd. Wel haalde hij vorige week in de raad uit naar de Turkse consul in zijn stad, die hij betichtte van inmenging. De consul had een brief gestuurd naar burgemeesters in de regio, waarin hij hen opriep maatregelen te nemen tegen activiteiten van 'de terroristische groep van Fethullah Gülen'.

Nadat Aboutaleb in de raad had gezegd dat hij deze inmenging niet accepteerde, zegde de consul een afspraak die gepland stond op het stadhuis af. Hij wenste alleen met de minister van buitenlandse zaken over diplomatieke onderwerpen te praten, en niet met de burgemeester van Rotterdam. Aboutaleb heeft niet inhoudelijk gereageerd op de afzegging, noch op de open brief.

De opstellers van de brief geven voorlopig geen interviews. Zij zeggen de komende tijd de verbinding in de gemeenschap te willen zoeken, en daarna pas met de media te spreken.

undefined

Turkse Actievoerster lijkt lobbyiste van Erdogan

Sükran Ince, een Turks-Nederlandse juriste, lijkt volgens de Volkskrant achter het vertrek van scholieren en docenten bij vermeende Gülenscholen te zitten.

Volgens de krant is Ince een lobbyiste voor de Turkse president Erdogan en was zij secretaris van de Nederlandse afdeling van de UETD, gelieerd aan Erdogans AKP.

Als voorzitter van het comité 'Veilig naar school' voert ze het verzet aan en ondersteunt ze ouders die bezwaren hebben tegen de Gülenscholen. Zelf heeft ze geen kinderen op die scholen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden