Irritatie om nieuw plan psychisch ongeschikten

D66 en de PvdA hebben gisteren geïrriteerd gereageerd op de aankondiging van CDA en VVD dat ze gezamenlijk een plan willen opstellen om psychisch arbeidsongeschikten uit de WAO te krijgen of te houden.

Van onze redactie politiek

Volgens PvdA-kamerlid Bussemaker serveert de VVD 'gebakken lucht'. ,,Er is geen enkel concreet voorstel, behalve de gehele groep een WAO-uitkering ontzeggen''. Nederland telt zo'n 300 000 arbeidsongeschikten met als ziekteoorzaak psychische klachten. CDA-kamerlid Bijleveld noemde het 'onaanvaardbaar' dat Nederland de ziekste natie van Europa blijft. VVD-kamerlid Wilders ging nog wat verder. Volgens hem is Nederland vanwege deze cijfers ,,de dorpsgek van de wereld''.

Dat volgens CDA-kamerlid Bijleveld de andere coalitiepartijen niet over deze groep arbeidsongeschikten wil praten noemde D66-kamerlid Schimmel 'lariekoek'. ,,Maar als u de WAO wilt sluiten voor jonge mensen met psychische klachten, wens ik u veel succes'', aldus Schimmel. Zij kwam vervolgens met een D66-voorstel om arbodiensten te verplichten jonge WAO'ers tot 34 jaar met een sluitende aanpak weer aan het werk te krijgen. Dit jaar stromen er twee keer zoveel jongeren in de WAO dan er uitstromen.

Bussemaker wilde weten of het CDA ook wil praten over de uitkeringen. ,,Wilt u ook spreken over het verlagen van de uitkering voor mensen met psychische problemen? Het recht op WAO voor deze groep laten vervallen?'' Maar volgens Bijleveld moet er vooral preventief beleid komen. VVD'er Wilders acht de kans groot dat met het CDA valt te praten. ,,Met mijn voorstel zitten er straks 250 000 mensen minder in de WAO. Als ik met het CDA samen op een nieuw plan kom, waardoor het er 100 000 minder worden, ben ik ook blij.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden